Kódfejtő blog

Távozás

2013. április 01. 15:48 - L. B. Alberti

 

29. Fejezet       Távozás (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

A kód:

ivl esaa oelSnJs- éksogljhzM otajlzvmaNvl a oéivgizláóáo

Ez a feladvány ismét inkább rejtvény, mint rejtjelfejtés. Abból kiindulva, hogy itt ott nagybetűkkel találkozunk a szövegben, de nem az elején, kitalálható, hogy valamilyen betűkeveréses eljárással van dolgunk. Már csak az eljárásra kellene rájönni. Ha elolvastuk a fejezetet, ismerős lehet a SnJs- töredék. Nekem legalábbis beugrott róla San José. Így két nagybetűt már ki is lőttünk mint mondatkezdő betűt. Marad az M és az N. Nézzük vissza a korábbi megfejtéseknél, hogy nagy gyakorisággal M betűvel kezdődő kérdőszavakat használtak a rejtvények megfogalmazásában. Ez jó kiindulópont lehet. Ha jól megnézzük, az M betű nagyjából a szöveg közepén található. Nosza, felezzük el a szöveget, és tegyük egymás alá őket. (persze alakítsuk állandó szélességű karakterekre)

 

M otajlzvmaNvl a oéivgizláóáo

ivl esaa oelSnJs- éksogljhz 

 

Most kezdjük el összeolvasni felülről lefelé a betűket: M+i+ +v+o+l+t+ +a+e+j+s+l+a

Az eleje még jó is, de a 3. szótól már zagyvaság az egész, és még a San José sem jön ki…

Alighanem a nyomda ördöge belekavart a dologba. Ugyanis a volt szó után ha a betű következik, az összeforgatás után kettő szóköz kerül egymás mellé. Azt meg a modern szövegszerkesztők előszeretettel javítják. Nosza toljunk be egy szóközt az alsó sorba, és nézzük át ismét:

 

M otajlzvmaNvl a oéivgizláóáo

ivl  esaa oelSnJs- éksogljhz

 

Alakul, de ismét egy a betű következik, ami eltolja a szöveget. Most már ezeket figyelembe véve pótoljuk a hiányzó szóközöket.

 

M otajlzvmaNvl a oéivgizláóáo

ivl  esaa  oelSnJs- éksogljhz

 

És már meg is van az újabb megfejtés:

Mi volt a jelszavam a Novell San José-i végkiszolgálójához

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr595187301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása