Kódfejtő blog

Álmatlan éjszakák

2013. április 22. 08:04 - L. B. Alberti

 

32. Fejezet      Álmatlan éjszakák (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

A kód:

MoL mlv réivl ieEa esaaasevrn tlljz ze

Most egy újabb rejtjelzési eljárással ismerkedünk meg. Kaptunk egy rövidke mindössze 38 karakteres szöveget. Ezen hiába statisztikázunk, mert túl rövid, és így fals eredményekhez jutunk.

Az rögtön látszik, hogy magyar karakterekkel dolgozott a rejtjelző. A korábbiakból kiindulva valószínűleg M betűvel kezdődő kérdőszóval indul a szöveg és ez a helyén is van. Segítség még, hogy (már ha elolvastuk a fejezetet) a nagy L és E Lile Elam-ra utal.

Ezekből kiindulva, betűkeveréses eljárásra tippelhetünk, már csak az a kérdés mi módon keverték össze a betűket. Ezt Transzpozíciós eljárásnak hívják. A lényeg, hogy valamilyen matematikailag leírható módon kell összekeverni betűket, nem pedig véletlenszerűen, mert akkor a visszaállítás nem lenne lehetséges. Angolul kicsit bővebben itt olvashatunk róla. A legegyszerűbben úgy deríthetjük ki milyen módon készült, ha végigmegyünk mindegyik eljáráson, és megnézzük melyik ad értelmes eredményt a visszafejtésnél.

Az első a Rail Fence (Kerítésléc). Ehhez remek dekódoló eszközt találunk itt

Másoljuk be a szöveget, váltsuk át Decrypt-re az eljárást, és már meg is van a megfejtés:

Mi volt Lile Elam jelszava a szerverén

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr585236071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása