Kódfejtő blog

A negyedik feladvány

2014. május 23. 20:00 - L. B. Alberti

 

Hosszú karácsonyi pihenővel és szilveszteri bulizással töltött idő után, ismét folytatjuk a Múlt-Kor - Jaffa kódfejtő játék bemutatását.
 
Íme, a negyedik rejtély!
 
Kedves Kódfejtő!
 
Az eddigi sikereidnek híre ment. Európa szerte híres kódtörő lettél! Az alábbi titkosírást a francia udvarból kaptad titkos futárral, azzal a kéréssel, hogy sürgősen fejtsd meg. Az udvari kódfejtőnek, a nagyszájú François Viete-nek beletört a bicskája.
 

Tiltakozol, hogy neked nem erősséged a francia nyelv, erre elküldik neked a kódfejtő néhány jegyzetét, hátha hasznodra lesznek. Ezekből kiderül számodra, hogy a francia nyelvben messze az E a leggyakoribb betű. A magánhangzók közt az A és az U követi, a mássalhangzók közt pedig az S, N és az R. Megtudod azt is, hogy a szövegek gyakran kezdődnek névelővel a franciában, és hogy effajta szövegekben nem különböztetik meg az U és a V betűket egymástól. Végül pedig megírják neked, hogy Viete először magánhangzó kereső algoritmusokat próbálgatott a szövegen. Amikor végül kiragadták a kezéből a rejtjelet, éppen az első sor végén lévő jelsorozatot nézegette, és zavart tekintetében az őrület és a győzelmi mámor keveredett. Egy másik helyen mintha a „hommes” szót írta volna a jelek felé.
 
g t b n 5 3 5 3 p d c 3 b g 3 4 2 3 c 4 3 3 4 5 3 4
 
f e 1 1 3 4 5 3 m p d 4 3 3 4 2 t b 5 3 4 q t b t q
 
n 3 b 3 4 d c q e c c p 4 c 3 4 n 2 t 4 g e p p b t m 3
 
5 3 n e p n g 3 1 e c 5 3 3 n 2 e p b 8 b 3 p 4 4 d b
 
d g o t p n 7 3 t p q e p 2 5 3 n 3 1 2 4 7 3 t p q e
 
p 2 5 t 2 2 g d q t n d e c 3 n 4 p b n e p n p c 3 3
 
6 n b 3 1 3 2 t n d 3 c q 3
 
Az első problémát az okozta a megfejtésben, hogy a francia nyelv ismerete erősen korlátozódik baguett, peugeot stb. egyszerű szavakra, ezzel viszont nem sokra juthatunk.
 
Gyűjtsük össze, hogy milyen információkat kaptunk a szöveggel:
-         Francia szövegben leggyakoribb betű E
-         Francia szövegben a magánhangzók gyakorisági sorrendje: E A U
-         Francia szövegben a mássalhangzók gyakorisági sorrendje S N R
-         Szöveg gyakran kezdődik névelővel
-         U-t és V-t nem különböztetik meg
-         Magánhangzó kereső algoritmusok használata
-         HOMMES szó.
Vegyük elő ismét Láng Benedek könyvét, és lapozzunk a II. Függélekhez. Itt találjuk a Sukhotin algoritmus leírását. Ez egy magánhangzó azonosító algoritmus, ami némi gyakorlás után egész jól alkalmazható. Minél hosszabb szövegre alkalmazzuk, annál nagyobb találati valószínűséggel tippeli meg a magánhangzókat. Ha némi programozói vénánk is van, akkor össze is hegeszthetünk egy progit erre, de a lustábbak némi turkálás után a neten is fellelhetnek erre készített programokat.
Én nem voltam lusta, és bár az idő szorított összedobtam rá egy progit.
Ez alapján a teljes szöveget elemezve az alábbi betűket adta meg magánhangzóként: 3 p t d e 8.
Gyorsan végezzünk egy gyakoriság elemzést is: (felül a rejtjel, alul a gyakorisága)
3
4
p
n
t
b
2
c
e
5
d
q
g
1
7
m
6
8
f
o
33
16
16
14
12
11
10
10
10
9
8
7
6
5
2
2
1
1
1
1
 
Máris látszik, hogy a 3-as messze a legtöbbször szereplő rejtjel, és Sukhotin szerint még magánhangzó is. (Mivel a Sukhotin találati lista elején szerepel biztosan magánhangzó).
Mivel a leggyakoribb betű az E és a leggyakrabban előforduló rejtjel a 3 máris van egy nagy valószínűséggel megtippelhető betűnk.
Nézzük tovább a segítséget. HOMMES szó. Ebből tudjuk, hogy az E=3 tehát olyan jelsorozatot kell keresni, ahol a két egyforma jelet egy 3-as követi. Kezdődhet a bogarászás…
Csak egy ilyet találhatunk: f e 1 1 3 4. Ezzel máris nyertünk egy csomó újabb betűt. Gyorsan helyettesítsük be őket. Hát a hommes szó meg lett, de azért sokkal nem jutottunk közelebb. Aki bírja a francia nyelvet, biztosan talál kapaszkodót, de nekem csak a sztaki szótár maradt. Ha megfigyeljük az előforduló rejtjelek számát, feltűnik, hogy csak 20 db karaktert használt fel a rejtjelző. Francia szöveget nézegetve feltűnik, hogy csak e betűből van legalább 3 féle. Tehát itt sem használták az ékezetes karaktereket. A sztaki szótára azért jó, (többek között rejtjelfejtésre) mert lehet benne úgy keresni, hogy az ékezet nem számít, szó eleji egyezésre, stb. Kíváncsiságból nézzük meg mit takar a hommes. Elsőre nincs ilyen. Ez azért lehangoló. Nézzük csak a homme szót. Nagyszerű! Ember. Keressünk ilyet, hogy es hommes a gugliban. Des hommes et des deux. Emberek és istenek. Nahát, találtunk egy újabb betűt.
Egy kicsit elkalandoztunk a feladattól, térjünk tehát vissza. Sukhotin bácsi szerint a p a következő magánhangzó. A segítség szerint ennek az A betűnek kell lennie. Illetve kellene. Mert ha megfigyeljük, azt is megkaptuk segítségként, hogy az U és V nincs megkülönböztetve. Ez tehát nem kicsit bekavarhat a dologba.
Milyen segítséget nem használtunk még fel? A névelőset. Ha megnézünk egy francia nyelvtankönyvet, a határozott névelők mind L-betűvel kezdődnek. Legyen tehát a g az L.
Ismét nézzük meg a névelőket lehet le vagy la. Mivel az E betűt már megtaláltuk, a t nem lehet más mint az A. Ellenőrzés, Sukhotin bácsi is 3. helyen tippelte magánhangzónak. A segítségben a magánhangzó sorrendet EAU-nak kaptuk, itt viszont az A-t megelőzi valami. Nem más mint az U és V együttese. Akkor tehát legyen a p az U/V. Mivel még maradt egy magánhangzó, amit nem társítottunk ismét vegyük elő Sukhotin bácsi eredményét, jelöljük ki a d rejtjelet I betűnek. Igaz, hogy még maradt így is olyan rejtjel ami szerinte magánhangzó, de ezzel most ne foglalkozzunk. Lehet, hogy (amint a könyvbeli példa is mutatja) egy nem eldönthető estet is kifogtunk. Ha az eddig tippelt betűket szépen a rejtjelek fölé írogatjuk, máris lehet egy szótár segítségével (vagy francia tudás birtokában saját kútfőből) keresgélni a szavakat. Itt van mindjárt a 2. sor közepén az uisees szótöredék. Keressük a sztaki szótárban Semmi. uisee. Semmi. uise. Találat! guise-mód, szokás. Ezaz! Az m=G. Most már van elég sok szótöredék amin elindulhatunk. Persze akinek a szótár kell, a nyelvismeret hiánya miatt ne számítson gyors sikerre. Próbálkozni kell a szótöredékkel, próbálkozni kell csökkenteni elölről, hátulról, széttördelni… A negyedik sorban található l e m o töredékből, így jutottam el a LE MONDE kifejezésig, amivel meg lett a c=N páros. Ezzel ismét szerencsénk van, mert rögtön az első sorban lesz egy hosszú szótöredék a D E D E U I N E. Szótárazzunk, vagdossunk, és figyeljünk arra, hogy az U az lehet V is! Ha minden jól megy rábukkanunk a deviner szóra, amiből máris jegyezhetjük, hogy b=R.
Ha jól megfigyeljük a második sor végén levő jelsorozatot észrevehetjük egy érdekességet. A q t b t q jelekről van szó. Szép szimmetrikusak, és a közepe ARA. Nosza, szótárazásra fel!
Caractére-betű, jel, jellegzetesség, tehát q=C és n=T. Utolsó sorban TREME szótöredék. Szótárazás, és meg is van az extręme szóból, hogy 6=X. Hatodik sorban LICATION töredék… Ez még angoltudással is megy. 2=P. Ötödik sorban az AUT töredékből faute és így az o=F. Végül szintén az ötödik sorban az EAUCOUP töredékből beaucoup és a 7=B. Legvégén a 8-as mint egyedül álló, Sukhotin szerint magánhangzó amit nem találtunk meg. Egyedül álló betű a francia nyelvben, és olyan ami még nem szerepelt… 8=Y.
Ezzel kész is az egész szöveg.
 
LARTDEDEUINERLESPENSEESDES
 
HOMMESDEGUISEESPARDESCARAC
 
TERESINCONNUSNESTPASLOUURAGE
 
DETOUTLEMONDEETPOURYREUSSIR
 
ILFAUTBEAUCOUPDETEMPSBEAUCO
 
UPDAPPLICATIONETSURTOUTUNEE
 
XTREMEPATIENCE
 
Végezetül itt kulcs is a szöveghez:
 
3
4
p
n
t
b
2
c
e
5
d
q
g
1
7
m
6
8
f
o
E
S
U
T
A
R
P
N
O
D
I
C
L
M
B
G
X
Y
H
F
 
Hogy maga a szöveg mit jelent, arra várom a hozzáértők jegyzeteit :)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr833542974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Montagu 2014.05.25. 01:10:44

Az emberek ismeretlen karakterek mögé rejtett gondolatainak kitalálása olyan művészi munka, mely nem való mindenkinek és a sikerhez sok idő, hatalmas elhivatottság és legfőképpen óriási türelem szükséges.
süti beállítások módosítása