Kódfejtő blog

A láthatatlan

2012. december 03. 08:04 - L. B. Alberti

 

9. Fejezet        A láthatatlan (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

 

A kód:

 

pw l yvys lyedy l njldcp íiw gkzwwjpcehy lxvompe r qcglkhz vüwuöwh ypbha 

Ez a kód nem kevés fejtörést okozott, pedig igen egyszerű csavarintással készült. Első körben rögtön egy Caesar-t futtattam le rajta, de nem volt eredménye. A gyakoriság elemzés a szöveg rövidsége miatt félretájékoztató, de azért tehetünk vele egy próbát. Mivel sehogy sem jutottam eredményre a monoalfabetikus eljárásokkal, próbát tettem a Vigenère visszafejtéssel. Mivel ismétlődés nincs a rövid szövegben, ismét a szóközök szövegben felejtése jelenti a betörési lehetőséget. Használjuk ismét az online Vigenère kódoló-dekódoló programot. A felső mezőbe másoljuk be a kódot. Eddig nem is bonyolult, de hogyan tovább. Mi lehet a kulcs. A Vigenère kódolási eljárást tanulmányozva feltűnhet, hogy ha a kódszöveghez „kulcsnak” a nyílt szöveget adjuk meg, akkor az eredeti kulcsot kapjuk vissza „nyílt szöveg”-ként. Mi legyen az a szövegdarab, amit végigfuttatva a kódszövegen célra vezetne?  Az l betű nagy valószínűséggel a lesz. De ez még kevés. Nézzük át az eddig megfejtett kódokat. A nyolc megfejtett kódból mindegyik kérdő mondat volt. Négy mondat kezdődött így: „Mi a …„. Ezzel már lehet kezdeni valamit. A Vigenère kódoló-dekódoló weblapon tehát a kulcs mezőbe írjuk be, hogy „mi a” és „dekódoljuk”.

Ezt kapjuk:

do l mnyg dysvy z fjzvcd íaw uczkojduevq llnoahe f icudkvr vükmöwv qppza

Most az első 3 karaktert (dol) írjuk be kulcsnak és így dekódoljuk.

Ekkor ez lesz az eredmény:

mi a vhnp xnbpn i zyiprm íul dwotiymotek auhdjbt o crdxzel kütgöle keytp

Ez még mindig elég kusza, viszont az feltűnhet, hogy a második egyedül álló l betű nem a lett, hanem i. Ez arra mutat, hogy nem 3 betűs a kulcs. Ez persze abból is feltűnt, hogy értelmetlen a szöveg. Mivel nagy valószínűséggel ennek is a betűnek kell lennie, toldjuk meg a kulcsot még egy l betűvel (doll)

Most ezt kapjuk:

mi a nskh avqsn i zyaaoe íxt szotiyezqwn ijkdjbt g novahto kütgölw vbqwx

Látható, hogy az egyedül álló i nem változott, viszont a kódszöveg egyedül álló r betűje igen. Próbáljuk így ezt a negyedik betűnek. (dolr)

mi a hskh uvqsh i zyuaoe írt szitiyyzqwh ijkxjbt a novuhto eütgölq vbqqx

Ebben már találunk másik értelmes szót is. Érdekes, hogy az ékezetes karakterek soha nem kódolódnak. Valószínű a program csak a 26 karakteres ABC-re készült.

Egy kicsit gondolkozzunk. Az előző Vigenère megfejtésnél mi is volt a kulcs? Az előtte levő kód megfejtése. Próbáljunk szerencsét a 8. rejtvény megfejtésével. Írjuk be ezt a kulcsnak, és meg is kapjuk a megfejtést. Érdekességként próbáljuk ki úgy is, hogy az ékezetes betűt kihagyjuk a kulcsból. Így is megkapjuk a megoldást. Ha pedig a nyílt szöveget másoljuk be a kulcs mezőbe, láthatjuk, hogy az ékezetes karakterekkel tényleg nem foglalkozik a program. Valószínű, hogy a rejtvény készítője vagy ezzel, vagy hasonló elven működő Vigenère kódolóval generálta a kódot.

A nyílt szöveget most azért nem másolom be, hogy aki nem keresi ki a megfejtéseket a könyvből az most kénytelen legyen olvasgatni egy kicsit.

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr744940957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása