Kódfejtő blog

Magánnyomozó

2013. március 11. 07:56 - L. B. Alberti

 

26. Fejezet      Magánnyomozó (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

A kód:

Tm swql a dmth a phfshvd ewzwgalwtvap athqrchv a iweghzhxqw tajavvrwtwgwvap vhsohjrpazlra vrwtlalw swql a pwdemoacav?

Újra olyan rejtvényt kaptunk, amit nem lehet pár klikkeléssel megoldani. (Már persze attól függ, hogy mennyire vagyunk felkészülve különböző programokkal a kódfejtésre.) A Caesar-fejtőt hiába engedjük rá, nem vezet eredményre. Az egyedül álló a betűk, pedig arra utalnak, hogy nem Vigenère kóddal van dolgunk. Ha ugyanis így lenne kódolva, nem lenne minden egyedül álló betű ugyan az.

Azt már korábbról tudjuk, hogy a szöveg magyar. Mivel 101 karakerből áll a szöveg, és nincs benne egyetlen ékezetes karakter sem, feltételezhető, hogy a 26 betűs angol ABC-t használták. Több úton is elindulhatunk. Kezdjünk rögtön egy Sukhotin elemzéssel. Meg is kapjuk, hogy az a; w; h; m; r rejtjelek magánhangzók. Ennek tudatában segítségképp még egy trilaterális elemzést is elvégezhetünk.

Ha megnézzük a szöveg magánhangzó-mássalhangzó eloszlás képét, az alábbi lesz:

-*    -*--    *    -*-*    *    -*--*--    -*-*-*-*--*-    *-*-*-*-    *    -*--*-*--*    -*-*--**-*-*-*-    -*--*-*-*--**    -**--*-*    -*--    *    -*--*-*-*--

Tételezzük fel, hogy nem először fejtünk titkosírást,és már készítettünk, vagy letöltöttünk magunknak szógyakoriság táblázatot. Ennek birtokában kezdjünk hozzá az adott szavak beazonosításához. Nekem egy 31000 szavas sajátt készítésű szótáram van erre.

Induljunk ki abból, hogy a mondatvégi kérdőjel miatt kérdő szóval fog kezdődni a szöveg. Ha előbényésszuk a szótárból, a 2 betűs kérdőszavak előfordulási gyakoriságát, kiderül, hogy a ki és a mi a maga 0,36 illetve 0,17%-os előfordulásával a kétbetűs szavak elején szerepel. Ez csak annyiban segít nekünk, hogy beazonosíthatjuk az m rejtjelet az i megfelelőjének.

-i    -*--    *    -i-*    *    -*--*--    -*-*-*-*--*-    *-*-*-*-    *    -*--*-*--*    -*-*--**-*-*-*-    -*--*-*-*--**    -**--*-*    -*--    *    -*--i-*-*--

Az köztudott, hgy az e a leggyakoribb magánhangzónk, azonban egy ilyen rövid szövegben ez az arány meglehetősen torzulhat. Ha csak nem eszperente nyelven írták a szöveget, a sok egyedül álló a betű nemlehet más csak a. Helyettseítsük be ezt is.

-i    -*--    a    -i-*    a    -*--*--    -*-*-a-*--a-    a-*-*-*-    a    -*--*-*--*    -a-a--**-*-*-a-    -*--*-*-a--*a    -**--a-*    -*--    a    -*--i-a-a—

A rejtjelzett szöveg elemzése során egy érdekes részletre bukkanhatunk: a tajavvrwtwgwvap szóban. A kiemelt részletben a v az elemzések szerint mássalhangzó, míg az r és a w is magánhangzó. A dupla mássalhangzó utáni magánhangzó nagy valószínűséggel y lesz. Tehát r = y

Ezzel még mindig nem jutottunk sokkal előrébb. Vegyük elő ismét a szótárunkat, és keressünk olyan 4 betűs szavakat, melyekben csak egy magánhangzó van,és az is második helyen. Nálam az első leggyakoribb 4 betű szó a hogy (1,42%). Ez a 6. leggyakoribb szó. Viszont az y-nak az r rejtjelet tettük, így ez nem lehet. A második a volt (11. hely 0,32%). Próbáljuk ki a betűit.

-i    volt    a    -i-*    a    -*-v*--    -o-o-ato--a-    a-*ly-*-    a    -o--*-*-lo    -a-a--yo-o-o-a-    -*v-*-y-a-tya    -yo-tato    volt    a    -o--i-a-a—

Eddig nem használtuk a leggyakoribb magánhangzót, az e betűt. Mivel az elemzés szerint már csak egy magánhangzó van helyettesítsük be.

Egy újabb szótöredék lesz kibetűzhető a athqrchv - a-ely-e-. Bányásszunk kicsit a szótárunkban.Kettő ilyen szavat találunk, amelynek, és amelyben. Hogy ne menjünk nagyon félre, csak az m betűt helyettesítsük be a szövegbe.

mi    volt    a    -ime    a    -e-ve--    -o-o-atom-a-    amely-e-    a    -o--e-e-lo    ma-a--yomo-o-a-    -ev-e-y-a-tya    -yomtato    volt    a    -o--i-a-a—

Innét már egyre több szó kihüvelyezhető, és a megtalált szavak újabb és újabb betűket fednek fel.

A megoldás pedig:

Mi volt a cime a kedvenc sorozatomnak amelyben a foszereplo magannyomozonak nevjegykartya nyomtato volt a kocsijaban?

A kulcs pedig

Rejtjel:

 

a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

q

r

s

t

u

v

w

x

y

z

Nyilt:

 

a

 

b

c

s

d

z

e

f

g

 

t

i

 

j

k

l

y

v

m

 

n

o

p

 

r

 

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr625125712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása