Kódfejtő blog

Az ötödik rejtély

2014. május 23. 20:00 - L. B. Alberti

Az előző rejtvény megfejtése nagy megelégedettséggel töltött el. Sikerült egy olyan szöveget megfejteni, aminek a silabizálásához szótárat kellett használni. Igaz eltértem kicsit a kiírástól, mert nem csak papír-ceruza módszert használtam, de az idő szorított, mert azért nyerni ugye jó lenne. Nem sokkal az 5. rejtély megjelenése előtt sikerült befejezni a munkát, így teljesen felpörögve érkezett

 
Az ötödik rejtély

 
Kedves Kódfejtő,
 
az alábbi, részlegesen titkosított szöveg olyan rövid, hogy a rendkívül egyszerű titkosítási módszer ellenére sem tudnád könnyen megfejteni. Szerencsére azonban pontosan tudod, hogy attól a 16. századi magyar költőtől származnak e szövegek, aki egész életében egyetlen – igen primitív – kulcsot használt. Kinek az atyjáról van szó? Kinek küldte a levelet?
"Mert ember pátriájának vagy RQYQGQSQ atyjának szolgáljon-é inkább?"
 
"Az SFCRBQBMX szóló levelet elküldém Makovicára, azon tanulsággal az mint Kegyelmed megmondta vala."
 
Ha szorgalmasan elolvastuk a kötelező irodalmat, akkor ennyi segítségből ki is derül, hogy Balassi Bálint titkosírásáról van szó.
 
Mivel a szöveg igen rövid, elemezgetni teljesen felesleges. Két úton indulhatunk el.
 
Az első a gyorsabb: Megkeressük a gugliban, hogy a Balassi és a titkosírás szavak együttes előfordulása milyen találatot ad. Szerencsénk van! Rögtön a találatok elején áll a könyves blog bejegyzése Kőszeghy Péter: Balassi Bálint könyvének részletével. Ha az oldalon rákeresünk a titkosírás szóra, ismerős részletet találunk…
Ha felirkáljuk a könyvrészletből vett betűket, máris megkapjuk a rejtjelkulcs egy töredékét. Mivel Láng Benedek a könyvében leírja a nem túl bonyolult eljárást, ahogy Balassi az üzeneteit titkosította, könnyedén előállíthatjuk a megfelelő rejtjelkulcsot a feladat megoldásához.
 
A második eljárás a lassabb. Ha még mindig nem vettük meg a könyvet, (szégyelljük magunkat) írjuk fel egymás mellé az abc betűit. (mivel a titkosírásokban nem nagyon használnak ékezetes betűket, azokat kihagyhatjuk. Ezután írjuk fel alá egy betűvel eltolva, mondjuk jobbra. Így lépkedve próbáljunk ki minden kombinációt. Akinek van kedve írhat rá egy primitív programot is, azzal gyorsabb, és egyből láthatja a kódolt szavakat. Amint értelmesnek tűnnek, meg van, hogy melyik betű melyiknek felel meg.
 
Mind a két úton oda juthatunk, hogy az alábbi kulcsot kapjuk:
 
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Z
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
X
Y
Z
 
Ez alapján a két keresett szó a
RQYQGQSQ=FELESEGE
és a
SFCRBQBMX=GROFNENAK
volt.
Ezzel gyorsan kész lettünk.
Itt következett egy hosszabb várakozás az újabb feladatra, ami közben elkezdtem mindenféle segédprogramokat készíteni a rejtjelfejtéshez, ami később még igen jól jött.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr123545170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása