Kódfejtő blog

Gaztett / Soha nem bújhatsz el!

2012. december 17. 08:17 - L. B. Alberti

 

11. Fejezet      Gaztett (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

 

A kód:

PP 0 PP00 PPP P 0P00 PPP P0P 0P PP00 PPP

0000 / 0P0 PPP P0P 00 PP 0P / PP00PP PP 0P 0PP0 0P /

PP00 0P / P P PPP P0P 0P 0P00 / 0P00 PPP 0000

 

Most hogy egy kicsit lustálkodni lehetne (hivatkozva a korábbi megfejtések menetére), egy újabb típusú kódot találunk a könyvben.

Mielőtt nekiugranánk a megfejtés bemutatásának, hajtsunk fejet egy pillanatra Láng Benedek előtt, mert kiderült, mekkora igazság amit a könyvében írt, hogy egy jó kódfejtőnek szükséges a széleskörű ismeretek felhalmozása. Valamint igazolhatjuk azt az állítást is, hogy soha nem lehet előre tudni, hogy amit megtanulsz mikor tudod alkalmazni.

Térjünk vissza még egy pillanatra zsenge ifjúkorom egyik állomásához. Történt ugyanis, hogy néhány barátommal elhatároztuk, hogy mi márpedig modellező szakkörbe akarunk járni. Fel is kerestük Miskolcon az "Úttörőházat" (jó régen volt), de mivel a szervezésben még leginkább az ad-hoc szinten álltunk, éppen nem volt aznap modellező szakkör. Ellenben az MHSZ kihelyezett tagozata, a rádióamatőr klub éppen prüntyögött. A klubvezető bácsi, látta ténfergésünket, beiinvitált és megmutogatta a kütyüket, meg fűzte a fejünket, hogy mekkora kaland is a rádiózás. Addig szédített, míg egy évet el is töltöttem a klub berkein belül. Ez arra volt elég, hogy megtanultam a morzejeleket, és az SOS-en kívül más szövegeket is (persze nem egy fergeteges sebességgel) értelmezni. És hogy mire volt jó ez a hosszú bevezető? Biztos rájött már a kedves olvasó...

Igen a mai rejtvényünk morzekóddal lett készítve. És hogy erre miből lehetett rájönni? Hát először is tudni kell miaz. Aztán ha jól megnézzük a kódot szembe tűnik, hogy igazából 4 féle jelet használ. P,0,/ és szóköz. A P és a 0 előfordul számtalan kombinációban, és egyedül is, a szóköz és a / csak egyedül. Ebből ki lehet következtetni, hogy ezek elválasztó jelek lesznek. Mivel a szóközből több van, ez lesz a betűket elkülönítő jel, a / pedig a szavakat.

Ha erre rájöttünk, már nem is nehéz visszafejteni a szöveget.

Próbáljuk először a P helyére a pontot, a 0 helyére a vonást helyettesíteni. Szépértelmetlen betühalmazt kapunk, amíg el nem érünk a 0000 "betűig". Ez így nézne ki: ---- Csakhogy ilyen jel nincs... Sebaj kezdjük újra, a P helyére vonást, a 0 helyére pontot írva. Ez is értelmetlennek tűnik, de legalább minden jelre jut megfejtés.

Ha minden jól ment ezt kapjuk:

metztlokazzoh rokima ,mapa za ttokal loh

Mielőtt nagyon elkeserednénk, nézzük meg visszafelé :) Ötletes dolog volt a rejtvény készítőjétől, hogy nem csak kódolta, a szöveget, de még a visszafele írással meg is nehezeítette egy kicsit a dolgot. Ha nagyon kapkodósra vesszük a munkát (mert azért a nyereményhez az első megfejtők közé kellene kerülni) és csak az első néhány betűt kódoljuk vissza, majd mivel értelmetlen szöveget kapunk elvetjük a módszert szépen zsákutcába futunk.

És akkor még egy bölcsesség mára, dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csiga szalad a réten...

Ha valakinek a visszafelé olvasás nehézséget okozna, 

A megfejtés:

Hol lakott az apam, amikor hozzakoltoztem

 

 És akkor az ígérethez híven belehúzunk egy kicsit. A következő fejezet rejtvénye ismét monoalfabetikus titkosírás, és a jó öreg Caesar módszerrel készült. Mégpedig +19 eltolással:

 

12. Fejezet      Soha nem bújhatsz el! (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

 

A kód:

Ovnf opcahr hga h ilszv Whjpmpj Ilss ylukzglya htlssfls alslmvucvuhshrha ohssnhaahr sl lz Lypj pz tlnltspalaal kl aviila ult cvsa ohqshukv lshybsup yvsh

A megfejtése pedig:

Hogy hivtak azt a Belso Pacific bell rendszert amellyel telefonvonalakat hallgattak le es Eric is megemlitette de tobbet nem volt hajlando elarulni rola

A Jézuska pedig egy újabb módszerrel készített rejtvényt fog hozni. Kellemes ünnepeket.

 

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr394967300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása