Kódfejtő blog

Magánhangzó azonosítás trilaterális elemzéssel 2. rész A megfejtés

2012. február 25. 12:18 - L. B. Alberti

 

Az első részben azonosítottuk azokat a rejtjeleket, melyek feltételezhetően magánhagzók. Most tovább lépünk és megpróbáljuk megfejteni az egész szöveget.

 

Kezdhetjük a próbálgatást, a betűgyakoriságok alapján. Készítsünk, vagy keressünk egy olyan betűgyakoriság elemzést, ahol csak a 26 karakteres angol ABC-t használják magyar szövegben. Tehát az ékezetes betűnek az ékezetlen megfelelőjét használják. Én ezt a sort használtam: e, a, t, o, n, l, s, k, i, r, m ,z, g, y, d, v, u, h, b, j, f, p, c, q, x, w. Ez több regény, vers átalakított szövegéből készült.

Első próbaként illesszük rá ezt a sort az elemzés eredményére, vagy legalábbis az elejére. Nézzük először a magánhangzókat: B=e, G=a, X=o, A=i, I=u.


u-a-- e-e-i a-e-- e--e- -o--a
IHGME BYBRA GRBWU BELBN DXHDG


--a-a --a-o ---i- a--a- o--a-
LEGLG HHGYX LEQAY GEYGQ XWUGR


e-e-- -u-i- a-o-- e-e-- -a-o-
BHBDJ EIEAW GEXNN BMBDD JGKXL


---a- -e--e -e-a- e--e- e--e-
TDYGH MBWUB KBNGY BNZBW BRRBL


-e--e –e--e -a-o- i---a -a---
YBDJB RBZCB RGEXH ARDJG RGZTD


a--a- a--e- e--o- --a-o -a—e
GHZGN GRLBY BNRXT DMGHX DGDJB


--e-e -e---
OMBNB ZBRSV


Az látszik, hogy a magánhangzók eloszlásának egészen olyan a kinézete, mint egy normális szövegben. Nem torlódnak össze, és 3-4 karakternél nincsenek messzebb egymástól. Most ugyan ezzel a módszerrel, írjuk fölé a leggyakoribb mássalhangzók megfelelőit: D=t, R=n, E=l, H=s. Hát ez nem jött be. Sajnos nem találunk értelmes szövegrészletet.

Mivel jól felkészült kódtörők vagyunk, természetesen rendelkezünk szógyakoriság táblázattal is a magyar nyelvre. Közel 140.000 szóra elemezve a leggyakoribb szavaink így alakulnak: a, az, hogy, s, nem. Próbálkozzunk azzal a módszerrel, hogy megpróbáljuk behelyettesíteni adott helyekre egy kiválasztott szó karaktereit, és megnézzük, hogy a máshol előforduló betűk értelmezhető részleteteket eredményeznek-e. Az a és az mint leggyakoribb szavak biztosan előfordulnak, de túl rövidek ahhoz, hogy próbálkozzunk velük. De a hogy például megér egy próbát. Az korábban feltételeztük hogy a J=y. Nézzük, meg hol találunk az X-től egy karakternyire J-t. Ilyen nincs. Akkor vegyük az o betűket, és erőltessük mellé a többit.

Az o első előfordulásnál nem jutunk eredményre (DXHDG-hogha). Próbáljuk a második előfordulást. A második sor így alakul:

gyaga --aho gy-ih ayha- o--a-

LEGLG HHGYX LEQAY GEYGQ XWUGR

 (Kiemeltem ahol megfeleltettük a betűket). Nem lesz ez sem jó, mert az ihayha nem tűnik értelmes részletnek. Menjünk tovább a következő o betűhöz. Ez már jobbnak tűnik. Keressünk újabb kapaszkodót.

Azt már tudjuk, hogy a DJ páros két mássalhangzóból álló betűpár. Nézzük meg melyek a leggyakrabban előforduló betűpárok. Természetesen ilyen táblázat is van, de ha nem lenne elő lehet ezt is könnyen állítani. Szóval a leggyakoribb betűpárok: EL, TA, SZ, ES, EN, EG, ET, TE… és így tovább. Szóval a leggyakoribb mássalhangzós betűpár az SZ. Helyettesítsük be. D=s; J=z. Most próbálgatással is mehetünk tovább, de nekem nem tűnt fel olyan szövegrészlet, ami biztos pontnak tűnik. Vegyük elő ismét a szomszédos táblázatot, és vizsgáljuk meg. Érdekes dolgot találunk a T oszlopában. Kizárólag D, azaz s betű előtt fordul elő. Ha olyan betűpárt keresünk, aminek a második eleme s az első pedig egy nem túl gyakori mássalhangzó, előkerül a c betű. Ha behelyettesítjük, elő tűnik néhány cs, de előrébb nem jutunk.

Itt megint elakadtam. Mivel ötlet híján vagyunk, kezdjük a rabszolgamunkával. A három leggyakoribb mássalhangzó a titkosírásban az R, E, H. Tegyük melléjük a 3 leggyakoribb még nem szerepelt mássalhangzót, és próbáljuk ki minden variációban.

R- t t l l n n

E- n l t n l t

H- l n n t t l

Ha nem találunk megfelelőt, vegyük a három következőt.

R- k k r r m m

E- r m k m k r

H- m r m k r k

És így tovább.

Ha végigpróbálgatjuk mindet, az egyik kombinációnál egészen értelmes szövegrészek tűnnek elő:

ura-m e-eki akegy em-e- sorsa

-ma-a rra-o -mhi- am-ah ogyak

eresz mumig amo-- e-ess za-o-

cs-ar –egye -e-a- e--eg ekke-

-esze ke--e kamor iksza ka-cs

ar-a- ak-e- e-koc s-aro sasze

--e-e -ek--

Az m betű nem igazán illik bele, de a másik kettő még akár jó is lehet. Nézzük ezt a töredéket: ah ogyak eresz mumig Ha máshogy tördeljük, akkor ezt kapjuk: ahogy a kereszmumig. Cseréljük ki a E melletti m-et t-re. Innét már keresztrejtvényfejtés a folyamat. Az akegy et-e- sorsa töredékből megtalálható az l és az n betű. És így tovább…

Végül a visszafejtett szöveg ez lesz:


uramt eveki akegy etlen sorsa
ltala rravo lthiv atvah ogyak
eresz tutig atonn emess zabol
csvar megye benav endeg ekkel
vesze kedje kator iksza kadcs
ardan aklev enkoc smaro sasze
pmene dek--


 „Rút, fergeteges idő van odakünn a pusztán, az ég felhős, a föld sáros, szakad az eső két hét óta, mint a parancsolat; minden ér kiáradt, kiöntött, nád terem a búzavetés helyén, gólya szánt, kácsa költ a drága tengeri közt. - Medardus napján kezdődött az ítéletidő, már ez negyven napig majd így fog tartani, márpedig ha így tart, akkor nem tudom, ki lesz az a Noé, ki e parciális özönvízből embert és barmot kiszabadít. E sajnos észrevételt nemzetes Bús Péter uram tevé, ki a kegyetlen sors által arra volt hivatva, hogy a keresztúti gáton nemes Szabolcs vármegyében a vendégekkel veszekedjék, a Törikszakad csárdának lévén kocsmárosa. Szép menedék volt a Törikszakad csárda a keresztúti gáton, melyben Bús Péter uram volt a kocsmáros. Nevét nem őseitől nyerte e derék ház, hanem érdemekkel szerzé, mert amíg azt elérte az utas, törni vagy szakadni kellett addig valaminek.

A kulcs pedig:

Rejtjel:

A

B

C

D

E

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Nyilt:

i

e

j

s

t

a

r

u

z

b

l

m

n

p

 

h

k

 

c

y

 

g

o

v

d

Mint látható, az S és a V nyílt betűjét nem találtuk meg, de a nyílt szöveghez nem is volt rá szükség. Ezek csak helykitöltő „nullitások” voltak.

 

És akkor a következő poszt megjelenéséig egy kis házi feladat:

 

Ki a író, és mi a mű címe?

 

MENMB MWMBT MWDMA UHRIU XKBMO

AWKIF RLCME UXROA UWADA ACUOU

LLACM ERLNU BORLL WORNP MUKAR

UCDTR LUQME MWQGD LUERB PWUIM

ENJUO UTGRL AMWIK LRBUQ KAUWU

WQUCU OUIMW QKLAD AACUO

 

Szólj hozzá!
Címkék: technika

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr114201812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása