Kódfejtő blog

(nem is olyan) "Nehéz kezdet'

2012. október 08. 08:00 - L. B. Alberti

Itt a hétfő, és már a könyvet is megvettük, tehát kezdődhet a rejtjel-vadászat. Az egyszerűség kedvéért a könyv fejezet címeit kapják a posztok. Tehát:

1. Fejezet         Nehéz kezdet

A kód:

Zv n arir naanx n fmbytnygngnfanx, nzrylrg n enqvbnzngbebx unfmanyanx vatlrarf gryrsbanynfen?

Ha jól megvizsgáljuk a kódot, feltűnik, hogy szóközökkel tagolt. Ez nagyban megkönnyíti a megoldást. Kitűnik rögtön, hogy az n háromszor is előfordul egyedül. Ez nagy valószínűséggel a betű lesz.

A legegyszerűbb helyettesítő kódos rejtjelzési eljárás a Caesar kódolás. Ebben a nyílt abc betűit egy tőle meghatározott távolságra lévő betűvel helyettesítjük.

Ezt leprogramozni nem egy nagy kihívás, és máris hozzájutunk egy igen hasznos kódfejtő eszközhöz.

Térjünk vissza a rejtjelhez.

Kiindulhatunk abból, hogy (feltételezésünk szerint) az n az a-nak felel meg. Próbáljuk ki azt az eltolást, amikor ez az állapot áll fenn.

És már meg is van a megoldás:

MI A NEVE ANNAK A SZOLGALTATASNAK, AMELYET A RADIOAMATOROK HASZNALNAK INGYENES TELEFONALASRA?

A rádióamatőrök, illetve azok akik elolvasták a könyvet megtudják a választ. Ha egy mód van rá, ne írja meg senki a kommentek között, hogy aki élesben szeretne játszani, legalább olvassa el a könyvet. :)

Következő fejezet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr94821337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása