Kódfejtő blog

Kezdetek, és az első feladat

2014. május 23. 20:00 - L. B. Alberti

  2011. augusztus 3-án a Múlt-kor portál a Jaffa kiadóval karöltve elindított egy titkosírás fejtő játékot. A kiírás szerint 10 héten át kellett egy-egy feladványt megoldani. A díj nem csekély, 50, 30 illetve 15 ezer forint értékben válogathat a kiadó könyveiből az első 3 legalaposabb megfejtő.

A játék apropóját Láng Benedek A Rohonci kód című könyve szolgálta.

Eredményhírdetés még nem történt, de a nyerteseket email-ben értesítették. Mivel én nem kaptam ilyen mailt, így nem tartozom közéjük :( A rejtvények megoldására viszont nem kevés időt fordítottam, így született az ötlete ennek a Blognak, hogy megosszam, melyik feladatot milyen módon oldottam meg, hátha valakinek adok vele ötletet hasonló játékok esetére.

Egyfajta utazás lesz ez a 15-18. századi titkosírások, és megfejtésük világába.

Csapjunk is bele.

"Íme az első rejtély:

Kedves T1L0BT,
YZJN 10NTE, QU QGK RQLQUQNT 9Q10E0N. GKT4B BZAQ4Q1YQJK! NTRRQ 0UTJR0J JQY 1QBU Z1KQJ ATJJKP ET1GTE, HTGK QGK QJJKZ4Q QGKBUQ4P ATE0RQFQLQ1 NZNATBZNTNN Y0GK04 JKQ1LP BUTLQGQN AQ11IQJ 9Q1NT4JTE. QUQJNP1 JQY 1QBU Q1QGQJET 0 M4TR01G0N0B L0GK 0 GK0AT4ZB0GQ1QYUQB 0 YQG9QINQBHQU. YTBN 10BB0J 0NNQ4PJA ATYT1K0RR YTEBUQ4QA4Q. Üdvözlettel: 1R"

 Egyből látszik, hogy magyar nyelvű szövegről van szó. A benne felejtett Kedves és Üdvözlettel rész miatt ezt gondolom nem kell magyarázni. A szóközök is remek támpontokat adnak a betörési pont kereséséhez.

A 15-18. században papír-ceruza (illetve lúdtoll) változatban dolgoztak a kódtörők. Mi azonban segítségül hívhatjuk a modern kor technikáját. Nem kell egyből programozáshoz nyúlni, elég csak egy szövegszerkesztő. Máris hozzáláthatunk vele a gyakoriság elemzéshez anélkül, hogy eltévesztenénk a számolást.

Másoljuk be tehát mondjuk a word-be a szöveget, töröljük ki belőle az olvasható részt. Majd cseréljük ki szépen sorban mindegyik betűt mondjuk a * karakterre. Persze jegyezzük fel, hány csere történt. Így kapunk egy ilyen gyakorisági táblázatot:

1 T 24 db
2 1 20 db
3 L 6 db
4 0 22 db
5 B 16 db
6 Y 10 db
7 Z 7 db
8 J 18 db
9 N 18 db
10 E 8 db
11 Q 45 db
12 U 11 db
13 G 14 db
14 K 14 db
15 R 9 db
16 9 3 db
17 4 11 db
18 A 9 db
19 P 5 db
20 H 2 db
21 F 1 db
22 I 2 db
23 M 1 db

 

A végén a *-ot cseréjük ki valami másra, és megvan hány kódkarakter van a szövegben.

Tehát összesen 23 féle kódjellel van dolgunk a 276 karakteres szövegben. Ebből kiderül, hogy az angol abc 26 betűjével dolgozott a feladvány készítője, tehát az ékezetes betűkkel nem kell foglalkozni.

Egy kicsit turkálva a neten bárki találhat betűgyakoriság táblázatokat, még magyar betűkre is. Ebből kiderül, hogy az alábbi sorrendben fordulnak elő: E A T N L S K I O R M Z G ...

Ha nem mentettük el a cserélgetés után a dokumentumunkat a szövegszerkesztőben, akkor visszalépkedve visszajuthatunk a kiindulási állapothoz.

És akkor kezdhetjük is újra a csere-berét, de már a megfelelő betűkre. Én amikor ilyen feladattal foglalkozom, jó nagyra állítom a betűket a szövegben, és a szóközöket is megtoldom még vagy 4-5 db-al. Ezt is cserével meg lehet oldani. Máris jobban áttekinthető a szöveg. Ki is tűnik egyből, hogy a 0 milyen sokszor szerepel egyedül. Ilyen a magyar nyelvben kétszer fordulhat leginkább elő. Ha E illetve A betűről van szó. (Tételezzük fel, hogy nem valami bonyolult szakmai szövegről van szó, tele képletekkel). Nézzük csak meg az előfordulási gyakoriságát a 0-nak. Hmm... a második leggyakoribb betű. Tippeljük meg egy 'a' betűnek.

Cseréltessük ki a szövegszerkesztővel a 0-kat 'a' betűkre. Figyeljünk rá, hogy megkülönböztessük a csere során a kis és nagybetűket, mert bele fogunk kavarodni, mint meztelen sötétbőrű gyerek a hózentrógerba. (Mondta volt technikumi osztályfőnőköm).

Hát ezzel sokkal okosabbak nem lettünk. Nézzük tovább. A leggyakrabban a Q szerepel a maga 45 előfordulásával. Nocsak, a szöveg elején van egy kétbetűs, és rögtön utána egy hárombetűs szó Q val kezdve. (QU illetve QGK) Nagy valőszínűséggel a Q nem lesz más mint az 'e' betű. Mehet a cserebere. Még elég kesze-kusza, viszont kétbetűs szó E-vel leginkább az lehet, hogy EZ. U-t cserélhetjük is 'z'-re. Ha EZ után E-vel kezdődő szó van leginkább EGY lesz. Máris van két újabb betűnk G-t cserélhetjük 'g'-re és a K-t 'y'-ra. Egyre több minden tűnik érthetőnek. Ha nézegerjük egy kicsit a szavakat, előtűnik a 'HTgy' szó. Négy betű, GY-re végződik. Már meg is van az újabb 2 betű: H lesz a 'h' és T lesz az 'o'. Ha ismét végignézzük a szavakat előtűnik a Lagy szó. Igen a L cserélhető is 'v'-re. Egyre több minden tűnik elő. Itt van pl a BzovegeN szó. Nagy valószínűséggel a B nem lesz más mint az 's'. Most már sok szótöredék áll rendelkezésre. Rögtön a megszólítás, 'o1vaso' és pl a '1esz'. Ezekből kiderül, hogy az 1 es lesz a 'l' betű. A 'gyo4s' szóból jön hogy a 4='r'. Innét már mintha a zsilipet felhúznák egyre több szó azonosítható be. Célszerű azokkal foglalkozni amelyekből 1-1 betű hiányzik. 'egyszerP' P='u', 'Yagyar' Y='m'. 'Jem' illetve 'lassaJ' mutatja, hogy J='n'. 'azonRan' ból jön a R='b'.

Ha szépen kicserélgetjük a betűket végeredményként ezt az üzenetet kapjuk:

"KEDVES olvaso,
mint  latod,  ez  egy  bevezeto  feladat.
 gyors  sikerelmeny!
 tobbe  azonban  nem  lesz  ilyen  konnyu 
dolgod,  hogy  egy  ennyire  egyszeru  kodabecevel
 titkositott  magyar  nyelvu  szoveget  kelljen  feltornod.
 ezentul  nem  lesz  elegendo  a  probalgatas  vagy  a
 gyakorisagelemzes  a  megfejteshez.
 most  lassan  atterunk  komolyabb  modszerekre.
ÜDVÖZLETTEL: lb"

És el is értünk a feladat végére. Betekintést kaptunk a kódfejtés világába, az úgynevezett nyers erő módszerrel történő kódfejtés révén. És ahogy a szerző is írta, gyors sikerélményben volt részünk :)

Végezetül itt látható a titkosításhoz használt kód abc:

nyílt betű A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
kód 0 R F E Q 9 G H Z I A 1 Y J T M - 4 B N P L - - K U

 

Legközelebb, ki hinné, a második feladattal fogunk tovább menni. Akinek van kedve, az előre dolgozhat (amíg még fent lesz a Múlt-kor portálon a feladatsor). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr873404241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása