Kódfejtő blog

A hatodik feladvány

2014. május 30. 20:00 - L. B. Alberti

Programozgatással és várakozással töltött idő után egyszer csak az írják a Múlt-Kor portálon:

 

Íme a hatodik rejtély!

 

Szerencsére belföldön is igénybe veszik rejtjelfejtő tapasztalataidat. De a következő jelsorozat láttán elszomorodsz, hiszen olyan elavult titkosítási módszerre ismersz, amitől még egy középkori írnok is elszégyellte volna magát. Dolgod mégsem lesz túl egyszerű, erről a korabeli magyar nyelv és a rejtjelező következetlensége gondoskodik.

 

… Megirám minap kegyelmednek: mihelt o. u. y. c. g. a. u. y. z. f. g. n. u. a. l. y. p. b. q. g. y. y. g. ne b. t. g. f. m. y. g. t. i. z. p. g. g. f. h. g. egy b. z. p. z. u. o. g. p. a. a. e. g. gyütt p. b. t. i. a. p. u. a. Az svecussal, assecurálom kegyelmedet, hiában biztatja magát német uram, mert onnan bizony egy sem gyün.

 

Na, tessék, már megint egy rövidke szöveg. Ezen ismét nincs mit elemezni. Azért mégis jó lenne, ha tudnánk kicsit többet az íróról… Némi guglizás után meg is találhatjuk Gróf Bercsényi Miklós kuruc tábornokot mint a levél szerzőjét. Sőt még a szöveg többi részét is. Ha a bővebb szöveg nyílt részét elemezgetjük, kicsi közelebb jutunk a betűgyakorisághoz a korabeli levelezések kapcsán.

 

De most ne ezt tegyük. Nézzük meg ismét milyen segítséget kaptunk: „olyan elavult titkosítási módszerre ismersz, amitől még egy középkori írnok is elszégyellte volna magát”.

Mi lehet ilyen elavult?

Ha utána nézünk a titkosírásokról megjelent könyvekben, (pl. Simon Singh - Kódkönyv) rögtön az elején belefutunk a Caesar titkosításba. Ennek igen egyszerű az elve. Leírjuk a használni kívánt ABC betűit egymás mellé, majd alatta tetszőleges irányba eltolva újra leírjuk Ismerős ugye, majdnem mint a Balassi bácsié, csak nem feltétlenül lesz szimmetrikus. Fejteni viszont igen egyszerű, csak időigényes munka. Sebaj, kezdjünk neki.

 

Igen egyszerű programot is írni rá, de mehet papír ceruza módszerrel is.

Tologatjuk, radírozgatjuk, de nem igazán lesz értelmes részlet. Nézzük csak meg Balassi ABC-jét. Nem használta a W-t. Talán itt is segítségünkre lesz. Vegyük, és írjuk újra az ABC-t

Na itt már jobban néz ki, amint elérjük az a=T állapotot. Az o. u. y. c. g. a. u. y. z. f. g. n. u. a. l. y. p. b. q. g. y. y. g. betűkből a I O R V A T O R S Z A H O T F R J U K A R R A betűsorozat olvasható ki. Ez még mindig nem tökéletes. Igazság szerint csak egy két betű nem stimmel. Mi lehet, az oka? Ez az IORVATORSZAH is jobban mutatna, ha HORVATORSZAG lehetne. Valami olyasmit kellene kavarni, hogy az o rejtjel H lehessen, de a többség ne változzon. Mit is használtunk korábban? Az u és a v volt közös. Próbáljuk ki… Nem jó. Mit lehetne még? Próbáljuk az i és a j betűt egynek venni. Vegyük ki a j betűt.

Ezaz! Sikeres megfejtés.

 

A megfejtett szöveg tehát:

… Megirám minap kegyelmednek: mihelt HORVATORSZAGOTERIUKARRA ne UNAZFRANCSIAAZBA egy USISOHAITTYA gyütt IUNCTIOT. Az svecussal, assecurálom kegyelmedet, hiában biztatja magát német uram, mert onnan bizony egy sem gyün.

 

A kulcs pedig:

 

a

b

c

d

e

f

g

h

i

k

l

m

n

o

p

q

r

s

t

u

v

x

y

z

T

U

V

X

Y

Z

A

B

C

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

 

Ezzel meg is vagyunk, várhatjuk a következő feladványt…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr483548758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása