Kódfejtő blog

A kilencedik rejtély

2014. május 30. 20:00 - L. B. Alberti

Minden csoda három napig tart.

Valami oknál fogva megkaptuk a mindenkinek járó 15 perc hírnevet az Indextől. A nyolcadik rejtély megoldásának leírásával ugyanis címlapra kerültünk. Rögtön lett is 7000 oldalletöltés és több mint 4000 látogató. Mostanra azonban visszaállt minden a megszokott kerékvágásba :) Igaz így is legalább 20-szor többen nézik az oldalt mint januárban. Akkor ugyanis 1 visszatérő olvasónk volt, mostanra ez megnőtt 20-ra. Köszönöm mindenkinek az érdeklődést.
 
Néhány gondolat, mielőtt belevágnánk az utolsó előtti feladvány megfejtésének taglalásába. Felmerült a nagy látogatás dömping idején egy kommentező részéről, hogy nem mutatom be pontosan miért pont azt a módszert választom, amit választok. Szeretném ismételten felhívni a figyelmet, hogy nem titkosírásfejtő tanfolyamot tartok. Azt sokkal képzettebb, a témában járatosabb emberek honlapjain meg lehet találni. Illetve vannak erre szakosodott egyetemi képzések is. Ez egy egyszerű rejtvényfejtést bemutató blognak készült. Ráadásul a feladványok annak idején, kimondottan „középkori”papír-ceruza módszerre lettek kitalálva. Így ne várja senki, hogy egy 3DES-t feltörjünk, amint egy másik kommentező frappánsan felvetette.
Honnan tudjuk, hogy zsákutcába futottunk a megfejtés során? Egyszerűen értelmetlen a megfejtett szöveg. Egyébként, ezeket a rejtvényeket azért találták ki, hogy valaki megfejtse őket. Tehát némi bonyolítással, egy-egy csavarral de biztosan értelmes szöveget kell kapni.
Mielőtt belekezdenénk hadd fűzzek ide egy idézetet Senecától:
 
A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetségnek is.
 
És akkor:
 
Íme a kilencedik rejtély!
 
Ehhez a rejtvényhez klasszikus műveltségre van szükség. Vagy egy számítógépre internet kapcsolattal.

 
ZSTZP QCK YCGVTIR CH! UGIKCL ZFWYTZGZ FCHRCR,
LKVRLVIK CL MCKVR YCKFVHZ USHTVL DVCFR.
QKIYHC, QDWGGV LVAV USVL CPQCBLZHTZ; MCG IFHCR
ITVRLV VZF QIRL TCFIQDIIHLZ FIKZR?
 
Lássuk milyen segítséget kapunk a megfejtéshez:
-         a megfejtéshez klasszikus műveltségre van szükség. Nekem ebből az jött le, hogy a szöveg latinul van írva.
-         benne hagyták a szóközöket, és az írásjeleket a szövegben.
-         Mivel előfordul, 3, 5 illetve 11 betűs szó is biztos, hogy egy karakter egy betűnek felel meg.
-         Nem használnak az angol ABC-n kívül más karaktereket, így maximum 26 karakterrel kell számolni.
 
Mivel a latin nyelv ismerete nálam vetekszik a franciával, így rögtön az elején szerezni kellett egy latin nyelvű szöveget. Erre az egyik legjobb lehetőség a Gutenberg project. Itt mindenféle nyelven találhatunk e-bookokat. A választás Vergilius – Aeneis c. művére esett.
Letöltés és megnyitás után kiderült, hogy a latinban is használnak különféle ékezetes betűket. Mivel azt feltételezzük, hogy ezeket a rejtvény készítője nem használta, így a szövegben kicseréltem az összes ékezetes karaktert a neki megfelelő ékezet nélkülire. Ezután egy saját készítésű progi segítségével elvégeztem a szöveg gyakoriság elemzését. Az alábbi lett 366784 karakter feldolgozása után:
 
e
i
a
u
t
s
r
n
m
o
c
l
p
d
q
b
g
f
h
x
y
v
z
k
 
Most, hogy már van egy kis infó a latin nyelv betűgyakoriságáról, kezdődhet az érdemi munka.
Végezzük el a gyakoriság elemzést a rejtvényen is. Íme az eredmény:
 
C
V
I
L
Z
R
F
H
K
T
G
Q
Y
D
S
U
M
P
W
A
B
16
14
11
11
11
10
8
8
8
7
6
6
4
3
3
3
2
2
2
1
1
 
Láthatjuk, hogy az ékezetlenített, egyszerűsített abc-ből sem volt felhasználva minden betű. (Ha az ékezetekkel rendelkező abc-re vetítenénk a felhasznált rejtjeleket, aránytalanul kevesebb lenne. 137 karakter található a titkosított szövegben. Ez elég hosszú, hogy a gyakoribb karakterek előforduljanak.)
Végezzünk egy Sukhotin elemzést is. Nekem ez jött ki:
1.:C; 2.:V; 3.:Z; 4.:I; 5.:W; 6.:Q; 7.:S
És ha már ennyit elemezgettünk, ne hagyjuk ki a trilaterális elemzést se. A harmadik feladványban volt róla már szó. Ez lesz az eredmény:
 
C
V
I
L
Z
R
F
H
K
T
G
Q
Y
D
S
U
M
P
W
A
B
16
14
11
11
11
10
8
8
8
7
6
6
4
3
3
3
2
2
2
1
1
13
15
11
10
12
9
9
11
8
8
7
7
7
5
5
5
3
3
4
1
2
 
Felső sor: rejtjel, alatta előfordulás, legalul a szomszédok száma.
Megfigyelhetjük, hogy a C és a V rejtjelek gyakran előfordulnak, és igen sok szomszédjuk is van. (az elemzést úgy csináltam, hogy a szóközöket és az írásjeleket figyelmen kívül hagyjuk, és az összes betűt egy sorba írjuk). Ebből az következik, amit egyébként Sukhotin bácsi is megerősít, hogy magánhangzók. Nézzük meg melyik a két leggyakoribb magánhangzó, és helyettesítsük be. C=e; V=i.
Van már két magánhangzónk, de azért még nem sokra jutottunk. Nézzük meg jól a trilaterális elemzés eredményét, és a Sukhotin elemzés eredményét. Az L karakter elég gyakori, viszont a szomszédjainak száma alatta van azoknak, amit Sukhotin magánhangzónak jelölt. Ez lehet a leggyakoribb mássalhangzó. Próbáljuk ki. L=t. A második sor második szava et lett. Ez még jónak is tűnhet. Itt az ideje, hogy keressünk egy online latin szótárat. A harmadik sor harmadik szavából LVAV már annyi megvan, hogy ti-i. Keressünk a szótárban ti-vel kezdődő négybetűs szavakat. Igen gyorsan találunk: tibi. Tehát A=b. Sajnos ezzel nagyot nem léptük előre, mert csak egy ilyen betű szerepelt.
Vegyük elő ismét Sukhotin-t. Szerinte a 3. magánangzót a Z rejti. Próbáljuk ki. Vergilius szövegét elemezve ez az a betű lesz. Tehát Z=a. Ismét a szótárhoz fordulunk, mert a negyedik sor második szavából csak egy betű hiányzik. ia-. Ez már kicsit később bújik elő de előbújik. iam. Tehát F=m. Használjuk tovább Sukhotint. A 4. magánhangzót az I  rejti, tehát I=u. A negyedik sor végén az um-e- szótöredékre keressünk rá a szótárban. Na, ez egy tipikus zsákutca. Nincs ilyen jellegű szó. Próbálkozzunk mással. Lehet, hogy a szöveg rövidsége torzítja a Vergilius művében előforduló karakterek gyakoriságképét. Mivel már három magánhangzót kilőttünk, csak az o és az u maradt. Az u pedig nem jött be. Próbálkozzunk az o betűvel. Tehát I=o. Ha megnézzük az utolsó sorban találunk egy furcsa szótöredéket: -emo--oo-ta. Jó hosszú, biztos sok betűt kiadna ha megtalálnánk. Nézzük meg a szótárban, hogy az emo töredék hol szerepel oo taggal. Demophoon –Aeneas egy társa, illetve jós Nagy Sándor seregében. Ezt nevezem mázlinak. Pont az Aeneas-t töltöttük le a latin szöveg betűgyakoriság elemzéséhez. Keressük gyorsan meg benne Demophoon-t.:
„Hippotaden sequiturque incumbens eminus hasta
Tereaque Harpalycumque et Demophoonta Chromimque
quotque emissa manu contorsit spicula uirgo”.
Stimmel. Csak kár, hogy a többi rész nem, mert akkor meg is lenne a megfejtés.
Minden esetre van 4 új betűpárunk: T=d; Q=p; D=h; H=n. A negyedik sor utolsó szava omne- gyorsan keressülk meg mi lehet az utolsó betű. R=s.
Van egy többé kevésbé teljes sorunk:„odisti iam post demophoonta”. Keressünk rá a gugliban, hátha valami klasszikus idézet. Bingó.
Lustaság fél egészség :)
 
Tehát a megfejtés:
 
audax per gelidos en! floret amygdala menses,
tristior et veris germina fundit hiems.
progne, phylli tibi fuit expectanda; vel omnes
odisti iam post demophoonta moras?
 
A kulcs pedig:
 
A B C D F G H I K L M P Q R S T U V W Y Z
b c e h m l n o r t v x p s u d f i y g a
 
 
Ha megnézzük a Sukhotin elemzés eredményét kitűnik, hogy az első négy karakter valóban magánhangzó volt, és az első három megfelel a gyakoriság elemzés szerinti sorrendnek. A szöveg rövidsége belekavar ugyan a dologba (beveszi a P-t is magánhangzónak) de azért ez igen nagy segítség a rejtjelfejtésben a trilaterális elemzéssel megtámogatva.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr354079945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.10. 20:31:11

Guttemberg project? Ez most komoly? Ugye ez még véletlen se egyezik a linkelt Project Gutenberggel?

Grammarnazi mode off.

Remélem, nem áll le a blog a feladványok elfogyta után sem.

L. B. Alberti 2012.02.11. 08:36:55

És erre még mentséget sem lehet találni :)
Köszi, javítva...
süti beállítások módosítása