Kódfejtő blog

A tizedik feladvány

2014. május 30. 20:00 - L. B. Alberti

Hát kérem, minden jónak vége szakad egyszer. Így történt a Múlt-korJaffa közös titkosírásfejtő játékával is. 2011. október 5-én kikerült a honlapra az utolsó feladvány, és utoljára hegyeztük ki a ceruzákat a rejtjelekre éhesen.

 
Íme a tizedik rejtély!
 
És végezetül egy rejtjel, amely nem behelyettesítéses módszerrel készült:
 
KSETGREEKJAEKLDOTDREVDOVEZEFUEET
 
Na, itt egy pillanatra megakadt a tudomány. Milyen módszer lehet, amit a középkorban ismertek, és nem behelyettesítéses? Ismét elő kell venni Láng Benedek könyvét, és egy kicsit bogarászni a 6. fejezetet. Kicsit elbújva, de említésre kerül a szöveg betűinek megkeverésén, úgynevezett transzpozíción alapuló titkosítási eljárás.
A magyar nyelvű wikipédia nem sokat foglalkozik vele, de az angol nyelvűn egész hasznos gyűjteményt kapunk belőle.
Ebből leszűrhetjük, hogy a módszer alapja, valamiféle geometriai alakzatba rendezése a szövegnek. Bízzunk benne, hogy most sem arra törekedett a rejtvény készítője, hogy az NSA szuper számítógépeit használva lehessen megoldani a feladványt.
Van tehát 32 betű, ami valamilyen módszerrel meg lett keverve, és ami ugyan ezzel az eljárással, csak visszafelé, ismét értelmes szöveggé alakítható.
Ez itt most egy mellékszál lesz, nyugodtan átugorható.
Még zsenge ifjúkorom vidám nyári szüneteit tette emlékezetessé, László Endre fantasztikus regényeinek rádiójátékká átdolgozott változata. Ott csüngtünk a készüléken minden (ha jól emlékszem) szombaton és hallgattuk Szíriusz kapitány és barátainak történetét. Ami kicsit ide vág az a Szíriusz kapitány és csillaglány című történet volt. Ebben fognak egy rejtélyes üzenete az űrből, amit Csibész (a műpuli) számítógépének a segítségével fejtenek meg. A lényeg az, hogy azért lesz értelmetlen a szöveg, mert (a várakozástól eltérően) földi nyelven érkezik. A fordító gép megjáratja háromszor, majd visszafelé kidobja. Szóval a nagy trükk, hogy a karaktersorozatot hármasával egymás mellé írva tagolni kell, majd alulról felfelé elolvasni. Ismerős ugye? Miközben nézegettem a wikipédián, hogy mi is ez a transzpozíciós eljárás, ez kúszott be valahonnan az emlékek közül. Már csak azért is, mert pár éve ezeket a rádiójátékokat hallgattuk a gyerkőccel a hosszabb autókázások alkalmával.
Mielőtt nekifognánk egy példa, az eljárásra:
Legyen a példamondatunk az, hogy: almás pitét ettem. Azért mert tényleg, és mert szeretem. Szedjük ki belőle az ékezeteket, meg a szóközt: ALMASPITETETTEM. Ezt most rendezzük egy táblázatba, mondjuk 3 oszloposba:
 
A L M
A S P
I T E
T E T
T E M
  
Az így előállított táblázatból a bal felső sarokból oszloponként írjuk le egymás mellé a betűket: AAITTLSTEEMPETM. Ez lesz a kódszöveg, amit kiadnánk a kezünkből. Anyukánk tudja, hogy 3 oszlopos kulcsot használunk. Mivel a szöveg 15 karakterből áll, összeállít egy 5x3 as táblázatot és a bal felső sarokból, az oszlopokba felülről lefelé beleírja sorban a betűket a mezőkbe. Ha leért az aljára, folytatja a következő oszlopban felül. Amikor elfogytak a karakterek, soronként összeolvasva a betűket, megkapja az üzenetet, és máris nem kérdezi meg, hogy uzsonnáztunk-e?
Milyen variációkban lehet ezt a 32 karaktert egy táblázatba beleírni? Próbálkozzunk.
Az 1 sor, 32 oszlop kapásból kiesik, mert ez maga a feladvány, és nincs értelme. Nézzük a 2x16 leosztást.
 
K E G E K A K D T R V O E E U E
S T R E J E L O D E D V Z F E T
 
A táblázat oszlopaiba, felülről lefelé írjuk a betűket, így elméletileg a sorokban olvasva lesz az értelmes szöveg.
Hát ezt akár honnan olvassuk értelmetlen. Menjünk tovább.
 
3x11
K T E J K O R D E F E
S G E A L T E O Z U T
E R K E D D V V E E  
 
4x8
K G K K T V E U
S R J L D D Z E
E E A D R O E E
T E E O E V F T
 
Táblázatozhatunk tovább, de gondolkozhatunk is egy kicsit. Az ugye világos vízszintesen lesz az olvasható szöveg. Feltételezzük, hogy nem bonyolították túl a dolgot, mert megfejthetőnek kell lennie, és azt a segítséget kaptuk, hogy csak betűkeveréssel állunk szemben. Ezekből kiindulva, és a magyar nyelvet feltételezve (ahol elég nagy gyakorisággal váltogatják egymást a hangzók, mással-magán-mással-magán) ugorhatunk oda, ahol a K betűt egy mássalhangzó követi.
Ez lesz a 6x6-os táblázat
K E K R E E
S E L E Z T
E K D V E  
T J O D F  
G A T O U  
R E D V E  
 
Ezzel alapvetően az a baj, hogy ha helyesen alkalmazzuk a kitöltési eljárást, a táblázat nem így töltődne fel. Az oszlopok alján kellene lenni, az üres mezőknek. Variáljuk át úgy, hogy a négy üres mező a négy utolsó oszlop alján legyen.
 
K E K D O F
S E L R V U
E K D E E E
T J O V Z E
G A T D E T
R E        
 
Miért így? Ha emlékszünk feltételezésünk szerint a táblázatba vízszintesen írták be a szöveget. Ebből adódik, hogy a soroknak mindig tele kell lenniük.
Ez még mindig értelmetlen, ám ha jól megnézzük, két E betű következik egymás után. Növeljük meg a sorok számát 7-re, így az oszlopoké csökken 5-re, hogy beleférjen a 32 karakter, üres sor nélkül.
Tehát a következő a 7x5 (Ne felejtsük el, hogy az üres kockák az oszlopok alján legyenek!)
 
K E D V E
S K O D F
E J T O U
T A D V E
G E R E E
R K E Z T
E L      
 
Tadaaaam: KEDVESKODFEJTOUTADVEGEREERKEZTEL
Kedves kódfejtő, utad végére érkeztél.
 
Így is történt. Sajnos az utazás nem hozta meg a gyümölcsét. Vagy valahol hiba csúszott a gépezetbe, vagy minimum hárman gyorsabbak voltak. Ez úgy látszik már nem derül ki, mert hivatalos megfejtés azóta sem lett publikálva.
 
Aki kedvet kapott a papír ceruza alapú rejtjelek megfejtéséhez ajánlom figyelmébe a Mystery Twister oldalt, ahol a Level I -es feladatok között találhat magának megfelelőt.
 
Hát ennyi lett volna a Múlt-korJaffa közös játékának a bemutatása. Arra gondoltam, hogy egy kicsit behatóbban foglalkozhatnánk a trilaterális elemzéssel, meg a Sukhotin algoritmussal is, ha már szóba került. Egyéb óhaj-sóhaj-panasz esetén azt is fontolóra vesszük.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr444096583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.12. 20:58:54

Apró kérdés: Sukhotin algoritmussal hogyan lehet behatóbban foglalkozni? Elolvasása után eléggé könnyen látszik, hogy használható, lekódolni sem annyira bonyolult.

L. B. Alberti 2012.02.12. 23:06:03

Mondjuk, úgy hogy valaki elég lusta ahoz, hogy addig ne nézzen utána, amíg nincs linkelve :)

De sebaj. Sukhotin érdeklődés hiányában kilőve :)

mig8 (törölt) 2012.02.17. 22:15:10

Ha szabadna javasolnom... Én elég lusta is vagyok, hogy még nem néztem utána, de érdekelne. :)

Meg a trilaterális is... Meg mi lenne, ha szemezgetnél a Mystery Twister oldalról néhány érdekesebbet?

MEg már javasoltam egyet, amit udvariasan visszautasítottál :( De a csatolt link elvisz az FBI kódfejtőihez is, ott is van pár érdekesebb rejtvény. Megnyugtatásképpen mondom, hogy a ma rejtjelezői is túlnyomórészt hagyományos módszereket használnak. Már persze, ha nem vmi hivatalos cégnél teszik ezt. :)

L. B. Alberti 2012.02.20. 06:34:07

Mindent szabad:)

Most a Trilaterálist írom, csak kicsit el vagyok úszva. Megpróbálom egy példán ketesztül bemutatni. A Mystery Twister-en gondolkoztam, de nem lenne fair, mert az egy "élő" játék.
Az FBI-ossal meg foglalkoztam elég sokat, de nem jutottam semmire :(

Lustaság esetben lesz Sukhotin is :)
süti beállítások módosítása