Kódfejtő blog

A hetedik rejtély

2014. május 30. 20:00 - L. B. Alberti

 

Eljött az ideje, hogy ismét egy újabb feladvány megoldásába kezdjünk.
 
Utazzunk vissza az időben, és nézzük meg mit írt a Múlt-Kor portál.
 
Íme a hetedik rejtély!
 
Ezt az üzenetet egy jóakaród küldte. Biztos volt benne, hogy gyorsan megfejted. Az eszébe sem jutott, hogy esetleg nem fogod tudni, milyen nyelven írta.

 
ASCPCDAT BMAUASCPBNATCPCDARCPAT, ASAU AEAUBK BPAUATAFCPBK BKCSCP CKCPAKCPAEBKCS BMCSCDCLBKCPAT! BKCSCPATCP BHCK CSBHASASCPAE BKCSCP CKAUBGBQBKBHAUAE BKAU CNAUBQAT CLATAUBNBGCPCVCK.
 
Végre. Ismét egy elemezgethető feladvány.
Lássuk milyen segítséget kaptunk! Nem fogjuk tudni, milyen nyelven íródott. Hát ebből azt szűrtem le elsőre, hogy tuti nem magyarul van J
 
Akkor jöhet is egy gyors gyakoriság elemzés. Kiugróan sok A, B és C, míg a többi betű elhanyagolhatóan kevés ezekhez képest. Végezzünk egy Sukhotin elemzést. Szerinte a C, A és B magánhangzó, ebben a sorrendben. Hmm. Elég fura nyelv lehet az, amiben csak 3 magánhangzó van. Ha belevesszük az algoritmus tévesztési lehetőségét, egy vagy kettő magánhangzó fordul elő. Ez esetben vagy eszperente nyelven írták az üzenetet, és akkor az , B és C betűk mind ugyan azt a magánhangzót takarják, vagy valami csavar van a dologban. Végezzünk egy trilaterális elemzést is a biztonság kedvéért. Érdekes dolgot tapasztalhatunk.
Ha 3 leggyakoribb betű mellett előfordul szinte mindegyik másik, viszont ők soha nincsenek egymás mellett. Az összes többi betűnek viszont csak ők a szomszédjai. A megoldás ezek után szinte magától értetődő. Két betű jelöl egy rejtjelet és ezek mindig A, B és C betűvel kezdődnek. Innét két úton indulhatunk. Vagy meghagyjuk a dupla betűket, és így végezzük el az elemzést, vagy egyszerűen elkezdjük átírni a kódot, úgy hogy a dupla betűk helyett egy betűt használunk. Pl: AS-A, CP-B, CD-C, AT-D, BM-E… és így tovább, amikor olyat találunk ami már szerepelt, figyeljünk, hogy a már használt karaktert írjuk ennek a helyére is.
Én ez utóbbit választottam, és így jutottam ehhez a szöveghez:
 
ABCD EFABGDBCHBD, AF IFJ KFDLBJ JMB NBOBIJM EMCPJBD! JMBDB QN MQAABI JMB NFRSJQFI JF TFSD PDFGRBUN.
 
Toljunk bele néhány space-t, hogy jobban átlátható legyen.
 
ABCD     EFABGDBCHBD,     AF     IFJ     KFDLBJ     JMB     NBOBIJM     EMCPJBD!
JMBDB     QN     MQAABI     JMB     NFRSJQFI     JF     TFSD     PDFGRBUN.
 
Jól láthatóvá válnak a 2,3 illetve 4 betűs szavak. Ha erre tesztelünk egy Sukhotin algoritmust, a következő eredményt kapjuk: B, F, J, C, E.
A gyakoriság elemzés pedig az alábbi táblázatot prezentálja:
 
B
F
J
D
M
A
I
N
C
Q
E
G
P
R
S
H
K
L
O
T
U
14
9
9
8
6
5
4
4
3
3
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
 
Jól látható, hogy a leggyakoribb betű, egyben magánhangzó is.
Ha ismétlődést keresünk a szövegben szembetűnik a JMB sorozat, ami előfordul magában és egy szó elején is.
Sokat segít a központozás szövegben felejtése is, mert így nem kell azon dolgozni, hogy valamelyik karakter a szóközt jelöli-e. Illetve jól elkülöníthetőek az egyes szavak.
 
Mivel feltételezhetően nem magyarul írták a szöveget, próbálkozzunk az angollal. Világnyelv is, szótár sem kell hozzá (legalábbis nekem).
 
Mivel a B magánhangzó, és egyben a leggyakoribb karakter ez legyen mondjuk az e. Ha kicserélgetjük őket, máris szembetűnik a JMB sorozat. Hárombetűs angol szó, két mássalhangzóval, és e-vel a végén… nem lehet más mint a the. Máris van 2 betűnk. Igaz, hogy a Sukhotin elemzés a J-t magánhangzónak jelölte, de csak a 3. helyen, így ez lehet tévedés.
A következő célpont lehet a JF. Ebből már tudjuk, hogy a J=t, kétbetűs szó, ráadásul második helyen jelölt magánhangzóval a TO lesz. Tehát F=o. Megvan két magánhangzónk. Próbáljuk meg a C=a változatot. Mivel csak 3 db volt belőle, nem jutottunk sokkal előrébb. Azért egy levél elején egy négybetűs szó, *ea* elég sokatmondó. A=d és D=r. Haladjunk tovább. Negyedik szó, IFJ. Ebből megvan a vége, *ot. A h-t már kilőttük korábban, így legyen az I=n. A 11. szó mostanra már így néz ki: hQdden. Ebből gyorsan kiderül, hogy a Q=i. Az előttelevő mostanra már there iN alakúvá cserélgetett töredékből kiviláglik az N=s összefüggés. A seOenth szó nem más mint a seventh, tehát O=v. A soRStion-ból jön az R=l és a S=u. A Tour-ból a T=y. Hogy mekkora szerepe van a mázli faktornak, az kiderül az EhaPter, és a ProGleUs szavakból. A P teljesen véletlenül a p betűvel egyezik meg, és ezzel újabb 3 betűt is nyerünk: E=c, G=b, U=m. Innét már a H=k, K=f és L=g kisilabizálása gyerekjáték.
 
A megfejtés tehát:
 
dear codebreaker, do not forget the seventh chapter!
there is hidden the solution to your problems.
 
A kulcs pedig az eredeti rejtjelekkel:
 
CP AU BK AT CS AS AE CK BH CD BG BM BN BQ CL AF AK AR BP CN CV
e o t r h d n s i a l c b u p g v k f y m
 
 
Ezzel tehát meg is vagyunk. Érdemes megnézni, hogy a Sukhotin elemzés igen csak mellé trafált néhányszor. Viszont az első két találata az stimmelt, mert mind a két kód magánhangzó volt. Tehát nem szabad feltétel nélkül bízni az algoritmusban. Viszont kiegészítve más módszerekkel eredményhez jutunk igen hamar.
 
Legközelebb egy érdekes rejtvény fog következni...
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr33591898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása