Kódfejtő blog

Eredendő bűn

2012. október 22. 08:00 - L. B. Alberti

 

3. Fejezet         Eredendő bűn (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

A kód:

Pl yrow dc dunrq ohwuhkrcrww ilrnrp mhovcdyd

 

Mielőtt nekiesnénk a kódfejtésnek, az előző két rejtvény tapasztalata alapján olvassuk el a fejezetet, mert valószínű, hogy erre fog vonatkozni a kérdés :)

És akkor vissza rejtjelre.

Elég rövidke kis szövegről van szó. Az adja magát, hogy ismét tagolt. Mivel már jól felkészült kódtörők vagyunk, kezdjük azzal, hogy ráengedjük a Caesar rejtjelfejtő programunkat. Ilyet tölthetünk le zsákszámra, akár Androidra is, de nem nagy kihívás leprogramozni sem. Érdemes beszerezni, vagy megírni, mert sok munkától megkíméli az embert.

Szóval lefuttatjuk a programunkat, és egyből kiderül, hogy egy +23-as eltolással állunk szemben, azaz rejtjel adott betűjét 23-szor kell odébb léptetni jobbra, míg a nyílt betűt megkapjuk: Tehát a megfejtés:

Mi volt az arkon letrehozott fiokom jelszava

A kulcs pedig: 

Rejt. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nyílt X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q E S T U V W

 

 

 Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr564857951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása