Kódfejtő blog

Rajtaütés

2013. február 18. 12:56 - L. B. Alberti

 

23. Fejezet      Rajtaütés (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

 

A kód:

 

yeieznt yIölilknkbreée etedtagiB-nkeketou edsmvzelüézekFüyM rsnee h g

 

Ezzel a rejtvénnyel meggyűlt a bajom. Ugyanis a mai napig nem tudtam megfejteni. Szerintem betűkeveréses eljárással készítették. Nagy valószínűséggel szerepel benne az FBI-ügynök, és M betűvel kezdődik.

 

Ha valaki tudja a megfejtést, beírhatja a kommentek közé…

UPDATE:

Közel 3 év után sikerült a visszafejtése ennek a feladványnak. Igaz nem foglalkoztam minden nap vele, de ebből is látszik, hogy a rejtjelfejtés nem egy kapkodó idegbeteg hobbi. Mondjuk a nyereményről így már lecsúsztam, viszont újabb tapasztalatokat szerezve nyugodtan kezdhetünk a húsvéti sonka élvezetéhez.

Természetesen a szövegszerkesztők (tördelők, korrektorok stb.) ismét kicsit megtréfáltak, de ez benne van a játékban.

A kiindulási alap az volt, hogy magyar szövegről van szó. Mivel a szóhatárokat jelölő szóközök benne vannak a szövegben, illetve nagy betűk is találhatóak benne nem ígérkezett túl bonyolultnak. A gyakoriság elemzés is arra enged következtetni.

A fejezetet átböngészve ismét a FBI szereplése a mérvadó, így mondat kezdésre marad az egyetlen nagybetű az M. De hogy kerül ez a mondat utolsó harmadába?

Némi kutakodás után rátalálhatunk a kerítésléc (rail fence) transzpozíciós eljárásra. Itt az a lényeg, hogy egy előre elhatározott sorokból álló "kerítésre", betűnként egy másik sorra ugorva írjuk fel a rejtjelezni kívánt szöveget, majd a sorokat egymás után írva kapjuk meg a rejtjelezett üzenetet.

pl: EZ A NYÍLT SZÖVEG

e...y...s...e

.z.n.í.t.z.v.g

..a...l...ö

A transzpozíció után: EYSEZNÍTZVGALÖ

A példában a szóközöket töröltem, mivel azért rejtjük a mondanivalónkat, hogy más ne tudja egyszerűen visszafejteni.

Persze vannak erre remek eszközök a neten is mindenfelé. Ha ide bemásoljuk a transzpozíció utáni szöveget, és megadjuk, hogy 3 sorból áll a kerítés, vissza is kapjuk a rettenetesen titkos üzenetünket.

Nosza másoljuk csak be ide a feladványt, és kezdjünk el a sorok számát növelni...

Nem jutunk sok eredményre. 

Ha jobban szemrevételezzük a kódot, feltűnhet, hogy a mondat kezdésnek tippelt M betű hátul van. Ebből arra következtethetünk, hogy nem a bal felső sarokból indul a cikk-cakk (mint ahogy a példánál), hanem a bal alsóból. Ezt az eltolást állíthatjuk az offset mezőben. Ha nem rejtvényről lenne szó (tehát kiszedték volna a szóközöket és egyformán kis, vagy nagybetűkkel írják az üzenetet) ezzel egy kicsit lehet nehezíteni a visszafejtést.

A másik ami feltűnik, hogy a B mellett közvetlenül ott a kötőjel. Abból indulunk ki, hogy az FBI szerepel a szövegben. Ha elolvastuk a fejezetet, akkor ismerős képet ad az FBI-ügynök. Ebből máris kapunk egy támpontot. A következő képen kell lennie ezeknek a jeleknek:

..I...........

.B.-..........

F...ü.........

Így már tudunk határokat felállítani:

yeieznt yIölilknkbreée etedtagiB-nkeketou edsmvzelüézekyM rsnee h g

Látható, hogy minimum négy sorról van szó. Mivel a transzpozíciónak a lényege, hogy matematikailag oda-vissza működik nem tart sokból kikövetkeztetni, hogy a kék rész utolsó g betűje az "ügynök" g betűje kell, hogy legyen. Tehát így alakulnak a sorok:

..I...........

.B.-..........

F...ü.........

.....g........

Ha eddig eljutottunk, még illesszük be a "kerítésbe" az M előtt lévő y-t is. Máris kezdődnek kialakulni a határok. Helyükre kerülnek a betűk:

yeieznt yIölilknkbreée etedtagiB-nkeketou edsmvzelüézekFüyM rsnee h g

..I.....ö.....

.B.-...n.k....

F...ü.y.......

.....g........

A sorok határai ezzel már könnyen kijelölhetőek:

yeieznt yIölilknkbreée etedtagiB-nkeketou edsmvzelüézekFüyM rsnee h g

Ezt azonban hiába próbáljuk bele erőltetni egy 4 vonalas "kerítésbe". És itt lépett közbe a korrektor-szövegszerkesztő. Ugyan is a dupla szőközöket mint "hibát" kijavították szimplára. (vagy a használt betűtípus miatt nem látszik, hogy 2 szóköz van).

Ha a szóközök helyére kiegészítő karaktert teszünk, hogy a helyére csússzanak a sorok, így alakul a szöveg:

yeieznt**yIölilknkbreée*etedtagiB-nkeketou*edsmvzelüézekFüyM*rsnee*h**g

És így már 4 soros kerítésen, 3-as eltolással (offset) meg is kapjuk a nyílt szöveget:

A megfejtés: (a csillagok kiszedése után)

Melyik elektronikus berendezésemen vezette le dühét az egyik FBI-ügynök

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr855086745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása