Kódfejtő blog

A harmadik feladvány

2014. május 23. 20:00 - L. B. Alberti

Mivel kiderült, hogy nem csak én nézegetem a saját írásaimat, hanem mást is érdekel, következzen... 

A harmadik rejtély

 
A múlt-kor portálon ezt találhattuk:
 
YXYZFPGKHKIYIYIKYOYUIPZKYENRYKGYQYLWYKZYLOKYZYEY
UDVKTVENKHKXHBKXHENHRKUNYZQWYUKQHENKFHRHIVLKXV
LIKIYUNZYEKYZBUDPZPUGKHKXPZIWHKQYOYIVKGBRHUDPZHL
PUGVUKIVRIYUYIBKMYZDHGKFVUUYGKYZLVKZYMYLGYUIKGY
ODFPGKYENKYENLOYRPKTVXVAVUBGPLKRYUDLOYRRYZKHX
YZNKIVWWKGHRHGIYRIKTHLOUHZKHOKHKLKHOKYKWYIPGRY.
JOIKSGGVRKIPDVDKXJEAJFIJUBKTSKAJZBLXJRJDKTVENKXJZNB
GKGSRSGIJRKFJZOBKSKLOVTSISRVGSIKQSZSXBUIKSOIKTVEN
KWBOVUNVLKGSRSGIJRJGKCLSGKSKLOVQJEKJZLVKAJZJWJU
KAVRDPZUSGKJZVKXSLVGKMJDBEKCLSGKSKXSLVDBGWSU.
 
Kezdjük egy kis vizsgálódással. Látható, hogy a 26 betűs ABC-vel van dolgunk, így az ékezetekkel nem lesz gond. A központozás hiányából feltételezhetjük, hogy vagy nincs elválasztó karakter, tehát egybe van írva a szöveg, vagy valamelyik karakter jelzi a szóközt. Azt gyorsan észre vehetjük, hogy a 6. sor végén, illetve a 10. sor végén megbújik egy pont. Tehát két mondatról van szó.
 
Végezzünk egy gyors gakoriság elemzést az egész szövegre. 471 karakter van, és mind a 26 előfordul. Az alábbi táblázat alapján:

 

K Y G V I Z U H L S R J O B E N P X D W T F Q A M C
65 42 28 27 26 24 23 21 21 21 20 19 15 13 13 13 13 13 12 9 7 6 6 5 3 2
 
 
 
 
Kiderül, hogy minden betű előfordul, és a K a legtöbbször. Fura. Egy magyar szövegben igen ritka a W, Q, X előfordulása. Vagy nem magyar a szöveg... Ha az előző feladat óta - a nagy várakozás hevében - fordítottunk egy kis idő Láng Benedek könyvének tanulmányozására, találhatunk a függélekben néhány igen hasznos rejtjelfejtő eljárást. Kezdjük mindjárt a Trialaterális elemzéssel. A pontos mikéntje megtalálható a könyvben, itt elégedjünk meg annyival, hogy meg kell vizsgálni, melyik karakternek melyik a szomszédja, hány különféle szomszédja van, és melyik karakter van előtte, illetve utána. Ez így elég bonyolultan hangzik, de egy egyszerű papír-ceruza módszerrel, a szöveg elején elindulva szépen végiglépkedve a szövegen megkapjuk az eredményt.
 
Ha az előbbi táblázatot kiegészítjük azzal, hogy melyik betűnek hány szomszédja van érdekes eredményre jutunk:
 
K Y G V I Z U H L S R J O B E N P X D W T F Q A M C
65 42 28 27 26 24 23 21 21 21 20 19 15 13 13 13 13 13 12 9 7 6 6 5 3 2
25 15 14 17 16 16 15 17 16 12 13 16 12 14 8 10 10 9 12 12 4 8 8 4 3 2
 

 

 

A K betűnek mindegyik előfordul szomszédjaként, csak önmaga nem. Igen gyakori (13%) az előfordulási aránya. Nagy bizonyossággal megtippelhetjük egy szóköznek. Ha a szövegben kicseréljük máris megkapjuk a központozást (ha nem 1, hanem több szóközre cseréjük jobban látható):
 
YXYZFPG   H   IYIYI   YOYUIPZ   YENRY   GYQYLWY   ZYLO   YZYEY
UDV   TVEN   H   XHB   XHENHR   UNYZQWYU   QHEN   FHRHIVL   XV
LI   IYUNZYE   YZBUDPZPUG   H   XPZIWH   QYOYIV   GBRHUDPZHL
PUGVU   IVRIYUYIB   MYZDHG   FVUUYG   YZLV   ZYMYLGYUI   GY
ODFPG   YEN   YENLOYRP   TVXVAVUBGPL   RYUDLOYRRYZ   HX
YZN   IVWW   GHRHGIYRI   THLOUHZ   HO   H   L   HO   Y   WYIPGRY.
JOI   SGGVR   IPDVD   XJEAJFIJUB   TS   AJZBLXJRJD   TVEN   XJZNB
G   GSRSGIJR   FJZOB   S   LOVTSISRVGSI   QSZSXBUI   SOI   TVEN
   WBOVUNVL   GSRSGIJRJG   CLSG   S   LOVQJE   JZLV   AJZJWJU
  AVRDPZUSG   JZV   XSLVG   MJDBE   CLSG   S   XSLVDBGWSU.
 
A szöveget elemezve feltűnhet, hogy az első „mondatban” a H az L és az Y fordul elő egymagában, míg a „másodikban” a G és az S. Ha csak nem valami szakmai szövegről van szó, ilyen sok egyedüli magánhangzó nem fordulhat elő másképpen, csak ha egy nyílt betűt több rejtjelkarakter is jelöl. Bontsuk két részre a feladatot, és elemezzük a mondatokat külön-külön.
A gyakoriság elemzés azt az eredményt hozza, hogy az első mondatban nem fordul elő C, J, S betű, míg a másodikból a H hiányzik.
 
Tételezzük fel, hogy magyar szövegről van szó, és kezdjük a csereberét csak az első mondatra. Azt láthatjuk, hogy a H szeret egyedül lenni. A gyakoriság elemzéséből kiderül, hogy ha csak erre a mondatra vizsgáljuk, az Y és a K után a 3. helyen található. Mivel a K a szóköz, ez most nem számít bele a sorba. Egyedüli betű, és gyakor. Legyen mondjuk az A. A szöveget vizsgálva egy érdekes részt találhatunk a végén: „HO   H   L   HO   Y” Ha a H-A az O nagy valószínűséggel Z lehet.
Térjünk vissza az első mondat gyakoriság elemzett táblájához. Ha még nem végeztük el itt a remek alkalom. Láthatjuk, hogy az Y a leggyakoribb betű, és igen sok szomszédja is van. Pontosan 14. Megérdemli, hogy kinevezzük E betűnek.
Ezen a ponton aztán jól meg is akadtunk…
Csapjuk hozzá a második mondatot is, helyettsítsük be újra a betűket. Érdekes, hogy az eddig talált betűk közül csak a Z az amelyik mond a két mondatban előjön. Tehát az A és az E van több karakterrel helyettesítve.
Nézzük a második részt. Egyedül van a G és az S. Mivel a G csak egyszer fordul elő, az S pedig hármoszor, legy az S is A. A második mondat 5. szava „TS” ebből megtippelhetjük a T betűt H-nak. Most, hogy megvan a H betű felfigyelhetünk egy érdekes ismétlődést. 3-szor is előfordul a TVEN sorozat. H-val kezdődő 4 betűs szó. Próbálkozzunk a HOGY szóval. Máris találtunk 3 új betűt. Eddig megtaláltuk mind a két rejtjelbetűt ami az A kódolására lett hivatva (H,S) és az első mondat E betűjét is. A másodikból hiányzik még az E betű. A gyakoriság táblát és az előfordulást összetve, kiderül, hogy a J betű igen gyakor a 2. mondatban, viszont az elsőben nincs egy sem. Tehát legyen a J az E. Máris hatamas segítséget kapunk az újabb betűhöz. A második mondat I betűje a T-t rejti. Innét már több úton is mehetünk. Vegyük például a második mondat „LOVTSISRVGSI” szavát ami most az ismert betűkkel így néz ki: „-zohata-o-at”. Ebből megtippelhetjuk a L betűt S-nek, az R-et R-nek és a G-t K-nak. Innen már tényleg egyre egyszerűbb a feladat. A „CLSG” szó a második mondatban most így fest: „-sak”, ráadásul kétszer is előfordul. Ebből következik, hogy a C lesz a C. Innét már olyan sok szótöredék van, hogy igen könnyen megfejthetjük a feladványt.
 
Íme a végeredmény:
 
„emeljuk a tetet ezentul egyre kevesbe lesz elegendo hogy a mai magyar nyelvben vagy jaratos most tenyleg elindulunk a multba vezeto kirandulasunkon torteneti peldak jonnek elso lepeskent kezdjuk egy egyszeru homofonikus rendszerrel amely tobb karaktert hasznal az a s az e betukre.
ezt akkor tudod megfejteni ha felismered hogy melyik karakter jelzi a szohatarokat valamint azt hogy bizonyos karakterek csak a szoveg elso feleben fordulnak elo masok pedig csak a masodikban.”
 
És a rejtjelkulcs:
 
K Y G V I Z U H L S R J O B E N P X D W T F Q A M C
szóköz e k o t l n a s a r e z i g y u m d b h j v f p c

 

 

 

Legközelebb a negyedik rejtély következik, vagy ha szertnétek ugorhatunk is, de ezt jelezzétek J

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr113472541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása