Kódfejtő blog

Forgalomelemzés

2013. január 14. 07:57 - L. B. Alberti

 

18. Fejezet      Forgalomelemzés (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

A kód:

Sn e yöknhíoézi etteq ec JFN-gzuvuyoteq, esirbtiq Qit SgLanyi e oelpe kuro

Ennél a feladatnál, a rejtvény írója ismét csavart egyet a feladaton. Induljun, a már jól bevált Caesar elemzéssel. Sok értelmes részletet nem találunk. Szerencsére segítségünkre vannak a szóhatárok, és a nagybetűk is. A korábban is használt nyers erő módszerével, sikeresen betörhetünk a rejtvénybe. Kiindulásnak vegyük az e kódjelet. Ez mivel egyedül áll, feltételezhetően a betű lesz. A következő azonosítható rejtjelek a J, F, N jelek. Ha szorgalmasak voltunk, és elolvastuk előre a fejezetet, már tisztában vagyunk vele, hogy a fogócskában Kevin mellett az FBI az aki leginkább érdekelt. Így ezek a jelek is visszafejthetőek. (JFN=FBI). Ezeket behelyettesítve az alábbi „megfejtéshez” jutunk:

-i   a   ---i------   a--a-   a-   FBI---------a-,   a-------   ---   ----i--   a   -a--a   ----

Egy másik nagy segítség a Qit SgLanyi név. Ez is könnyen beazonosítható a fejezet elolvasása után: Ken McGuire. Ha ezeket beírjuk, és összevetjük a kódszöveggel, feltűnik, hogy az ékezetes betűk a helyükön vannak. Írjuk be ezeket is, és ezt kapjuk:

Mi   a   rö-i-í-é-e   annak   a-   FBI-c----r-nak,   ame--nek   Ken   McGuire   a   -ag-a   ----

Innét már nem problémás a hiányzó betűk próbálgatásos megtalálása.

Ha megvan a megoldás, vessünk egy pillantást a rejtjelkulcsra is:

Rejtjel:

a

b

c

e

é

f

g

h

i

í

j

k

l

n

o

ö

p

q

r

s

t

u

v

y

z

Nyílt:

u

y

z

a

é

b

c

d

e

í

f

v

g

i

t

ö

j

k

l

m

n

o

p

r

s

 

Látható, hogy a csavart ott követte el a rejtvény készítője, hogy az ékezetes karaktereket meghagyta a helyükön, viszont a többi betűt nem egyszerűen eltolta, hanem meg is keverte. Ezért nem boldogult vele a Caesr módszer.

Ha a fejezet ismerete nélkük próbálkozunk a megfejtéssel, akkor gyakoriság elemzést, illetve magánhangzó-azonosítást végezve kereshetünk betörési pontot a szövegben.

Természetesen álljon itt a megoldás is:

Mi a rövidítése annak az FBI-csoportnak, amelynek Ken McGuire a tagja volt

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr335013759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása