Kódfejtő blog

Lex Luthor

2012. november 26. 07:27 - L. B. Alberti

 

8. Fejezet        Lex Luthor (Mitnick-Simon A legkeresettebb hacker)

 

A kód:

 

öűóóás küóah dűiarhűhh őűóóá za zqhnpnvúűőhmíl úouzvyiiző?

 

A mai kód furcsasága, hogy most tele van ékezetes karakterekkel. Ha rutinosak voltunk, és olyan Caesar fejtő programot írtunk, ami meg tud vele birkózni, már futtathatjuk is, ha nem akkor előbb egy kis programozási munka vár ránk. (a későbbiekben még jól jöhet)

A futtatás után jön a kiábrándító valóság, hogy ismét nem ilyen egyszerű a dolog.

Az előző feladat mintájára keressünk ismétlődést (lesz is, az űóóá van 20 karakternyire egymástól) és próbálkozzunk Vigenère visszafejtéssel. Figyeljünk arra, hogy nem a szabvány táblát kell alkalmazni, hanem az ékezetes betűkkel kiegészített 36 karakteres magyar abc-re átdolgozottat. Sajnos ez is zsákutca.

Nincs mit tenni, neki kell esni a hosszadalmasabb változatnak. Első lépésként végezzünk egy Sukhotin féle magánhangzó azonosítást.

Ki is adja, hogy magánhangzó lehet az ű, z, n, ó, o, í, y és az r betű. Ha ezeket bejelölgetjük a szövegben kiderül, hogy az ó biztosan nem jó, mert dupla magánhangzót nem használunk. A za szónak az első karaktere magánhangzó, és a magánhangzónak jelölt betűk közül a második az előfordulások számát tekintve. Készítsünk egy trilaterális elemzést is, (megtámogatva a Sukhotin által magánhangzónak jelölt betűkkel). Ezzel a két eljárással nagyjából be tudjuk lőni, hogy melyik betű lehet a magánhangzó, és melyik a mássalhangzó. Visszatérve a kétbetűs szóhoz, ha az z helyére a-t írunk, akkor az alábbi szövegképet kapjuk:

-*----   -----   -*--*-*--   -*---   a-   a--*-*--*---*-   -*-a-*--a-

Csillag jelzi a magánhangzókat (sukhotin szerint), az a betű pedig a tippelt magánhangzó. Ha jól tippeltünk, akkor a kód a betű pedig a nyílt z-nek felel meg.

-*----    ---z-   -*-z*-*--   -*---   az   a--*-*--*---*-    -*-a-*--a-

Nézzük meg az első szó betűképét. Az, hogy csak egy magánhangzó lenne benne nem túl valószínű. A dupla mássalhangzó után nagy valószínűséggel magánhangzó fog következni.

A kód ű a leggyakoribb magánhangzó a szövegben. Próbáljuk e betűnek helyettesíteni.

Ha sokat játszunk hasonló feladványokkal, előbb utóbb készítünk egy szótáblázatot, a leggyakoribb magyar szavakból Ezt több regény, vers, próza felhasználásával könnyedén el tudjuk készíteni. A használata pedig az alábbi segítségre lesz hasznos.

Ha megnézzük az első szót, a következő „betűképe” lesz: abccde (az első betűtől kezdve, növekvő sorrendben írjuk az abc betűit a szó végéig). A szótáblázatban keresni kell, egy hasonló „betűképű” szót, aminek a második betűje feltételezhetően e. Némi turkálás után elő is tűnik a mennyi kérdőszó. Ez megfelelőnek tűnik, mivel a mondat végén lévő kérdőjel szerint valószínűleg kérdőszóval indul a szöveg. Ha behelyettesítjük a meglévő karaktereket a szöveg így alakul:

mennyi   --nz-   -e-z*-e--   -enny   az   a--*-*--e---*-   -*-a-*--a-

Most már egy igen fontos támpontunk van, ha nem összevissza írtuk fel a kód és nyílt betűk kapcsolatát, hanem egy sorba leírt abc alá, vagy fölé vezettük az összetartozó betűket.

Az a-nak z a párja, a z-nek a, az m-nek n a párja, az n-nek pedig az m.

Ha olvastuk Láng Benedek Rohonci kód című könyvét, vagy T. Dénes Tamás TitokTan Trilógia művét, akkor emlékezhetünk. Balassi Bálintra, akik igen egyszerű titkosírást alkalmazott. A használt abc-t visszafordította saját maga alá, a felénél. Nosza, próbáljuk ki itt is. A 36 betűs abc fele az o betűhöz esik, így az o saját magát jelenti. Próbáljuk ki ezt a kulcsot a szövegen.

Sikerült is megoldani a problémát. Így tehát:

a megfejtés:

mennyi pénzt veszített lenny az ajtókódfeltörő fogadással?

Következő fejezet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodblog.blog.hu/api/trackback/id/tr554921579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása